• Početna>
  • Vesti>

Rama otkazao zajednička sednica kosovske i albanske vlade: Prištinu čekaju teške posledice

Foto: Ilustracija, Politiko

Zajednička sednica kosovske i albanske vlade, koja je trebalo da bude održana danas u 11.30 časova u Đakovici, otkazana je usled nove krize na Kosovu. To je medijima potvrdio albanski premijer, upozorivši novinare na, kako je naveo, teške posledice koje je evroatlanska zajednica pripremila za Prištinu zbog tenzija na Severu, a on ne može „da se pravi da je sve u redu, kada nije“. Kosovska vlada poručuje da je ovo prvi put da jedna vlada sednicu otkazuje unilateralno, okrivivši za to direktno Edija Ramu. 

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao Edi Rama, razlog za otkazivanje ove sednice je njegovo neslaganje sa kosovskim premijerom o, kako je kazao, promeni formata.

Nakon razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozefom Boreljom, Rama je kazao da je od Kurtija zatražio sastanak u užem formatu, odnosno sa ministrima spoljnih poslova i odbrane kako bi razgovarali upravo o ovoj situaciji, što mu, navodno, nije bilo prihvaćeno.

„Obavestio sam premijera Kurtija da u uslovima ubrzanog pogoršanja odnosa Kosova sa celokupnom evroatlantskom zajednicom – ovaj sastanak ne može da se održi u predviđenom formatu. Posle popodnevnog razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozefom Boreljom, zamolio sam Aljbina da se sutra u Đakovici sastanemo u užem formatu, odnosno sa ministrima spoljnih poslova i odbrane kako bismo razgovarali upravo o ovoj situaciji koja dramatično deli Kosovo sa evro-atlantskom zajednicom do jedne nezamislive tačke, na koju je ova potonja stavila prst, zapravo, na dugme koje će pokrenuti plan sankcija državi koju je stvorila“, kazao je Rama, dodajući:

Iz kosovske vlade poručuju da je ovo prvi put da jedna strana unilateralno otkaže unapred najavljenu sednicu.

Glavna zamerka je to da se manji sastanci, kakav je zatražio Rama, mogu organizovati svakog drugog dana, te da veći događaji, a naročito potpisivanje sporazuma – zahteva poseban poduhvat, pripremu i trošenje resursa.

U reakciji portparola kosovske vlade, Perparima Krueziua, on za jednostrano otkazivanje optužuje direktno Edija Ramu.

Inače, na ovoj sednici je bilo najavljeno potpisivanje sporazuma iz oblasti pravosuđa, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, kulture, preduzetništva i odbrane – njih 13.

Do sada su ove dve vlade potpisale ukupno 41. sporazum.

Ukupno 19 potpisano je na prethodnoj sednici dve vlade koja je održana juna prošle godine.

Tada su se sporazumi između ostalog odnosili na uklanjanje graničnih kontrola za putnike tokom letnjih vikenda i praznika, razmena podataka o civilnom statusu građana, međusobni prijem studenata sa univerziteta, ali i saradnje u oblasti energetike, trgovine…

A neposredno pred najavljene nove sednice, kosovska vlada održala je u ponedeljak sednicu, na kojoj je usvojila inicijativu za zaključivanje Međunarodnog sporazuma upravo sa zajedničkih sastanaka sa vladom u Albaniji.

Radi se o sporazumu o saradnji u olakšavanju procedura na graničnim inspekcijskim punktovima za proizvode neživotinjskog porekla.

Takođe, usvojena je i inicijativa za zaključivanje sporazuma za obrazovnu i naučnu saradnju od obostrane koristi.

Koha: Vlada Kosova reagovala je nakon otkazivanja sastanka albanskih vlada, rekavši da je to prvi put da se jednostrano otkazuje zajednički sastanak.

Kosovska Vlada je, piše prištinska Koha, okrivila premijera Albanije Edija Ramu za otkazivanje međuvladinog sastanka, rekavši da bi bilateralni sastanci koje je Rama zatražio mogli da se održavaju svaki drugi dan.

„Zajednički sastanci su veliki organizacioni poduhvat, kojem je prethodio veliki rad ministarstava na pripremi tog dana. Sutra bi trebalo da bude potpisano 13 novih sporazuma. Oni su imali za cilj da zbliže naše ekonomije, naše pravosuđe, obrazovanje, kulturu itd. Najviše će izgubiti građani. Nažalost, otkazivanje sastanka od strane premijera Rame poništilo je mogućnost njihovog potpisivanja. Bilateralni sastanci bi se mogli održavati svakog drugog dana. Prilično smo bliski jedni drugima kao zemlje. Ne bi bilo prvi put da se sretnemo istog dana. Ali to je prvi put da se jednostrano otkazuje zajednički sastanak“, rekao je portparol Vlade Perparim Krieziu.

Rama je rekao da je s obzirom na napete okolnosti predložio manji sastanak, ali Aljbin Kurti nije prihvatio novi format sastanka.

Comments

Pročitaj još