• Početna>
  • Vesti>

Obeležena devetnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića u Gračanici

Foto: RTV Gračanica

Parastosom na gračaničkom groblju i polaganjem cveća u kapeli u centru Gračanice, obeležena je devetnaesta godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića.

Sedamnaestogodišnji Dimitrije ubijen je ispred kioska brze hrane u Gračanici. Na gračaničkom groblju služen je parastos, kome su prisustvovali rodbina, drugovi, prijatelji, predstavnici lokalne vlasti i Kancelarije za KiM.

Čalnovi porodice Popović zahvalili su svima koji i danas čuvaju uspomenu na Dimitrija i poručuju da se na greškama iz prošlosti treba učiti i izvući pouku.

“Hvala svima vama koji ste došli i koji godinama zajedno sa nama čuvate uspomenu na našeg Dimitrija. Znam da nas on sada od nekud gleda i čuva”, rekla je Jorgovanka, majka ubijenog Dimitrija i dodala da je izgubila dete koje nije bilo ni krivo ni dužno.

“Ovo je ožiljak za ceo život. Moram da kažem da ne smemo da zaboravimo na žrtvu Dimitrija Popovića i na ono vreme koje smo tragično preživljavali. Poruka je da ovo ne sme da se ponovi i da na nekim greškama iz prošlosti svi treba da učimo, a pogotovo naše komšije jer jednostavno bez suživota ovde ne možemo imati budućnost”, rekao je Dimitrijev brat Srđan Popović.

Jedini greh Dimitrija Popovića bio je taj što je Srbin, istakla je Jelena Stojković, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, koja je prisustvoala obeležavanju devetnaeste godišnjice od ubistva ovog sedamaestogodišnjaka u centru Gračanice.

“Danas smo ovde da dostojanstveno obeležimo 19. godina od smrti Dimitrija. Majka je malo pre rekla “moj Dimitrije” ali mi ga zovemo naš Dimitirije, jer je žrtva srpskog naroda. Stradao je maloletan bez ikakvog razloga, stradao je samo zato što je Srbin. Rane ne mogu da se zaleče koliko god vremena da prođe. Nažalost i danas smo svedoci nastavka ideologije mržnje prema Srbima i trpimo razne napade, ali Kancelarija za Kosovo i Metohiju je uvek tu da pruži podršku našem narodu, da sporvodimo mir i stabilnost za naš narod i naše Kosovo i Metohiju”, kazala je Stojković.

Okupljenima se obratio i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević, koji je istakao da je Dimitrije najčistija žrtva, koja je pala u miru.

“Dimitrije Popović je postao jedan od simbola Gračanice i ugradio se ne samo u ono što mi mislimo da je istorija nego se ugradio u naše ličnosti i u naše likove. Među vama vidim one koji su videli tu ranu i one koji su videli tu krv i oni su postali trajni svedoci svetinje te žrtve i svetinje te krvi. Svako od nas koji pamti tu ranu pamti i osmeh dečaka koji se vidi i danas i u njegovoj porodici i na ulicama Gračanice”, istakao je, između ostalog, Rakočević.
U znak sećanja na Dimitrija, u Gračanici se održava memorijalni turnir u fudbalu, a najuspešnijem mladom stvaraocu Likovne kolonije u okviru Vidovdanskih svečanosti dodeljuje se nagrada „Dimitrije Popović“.

Comments

Pročitaj još