• Početna>
  • Vesti>

Rasvetljavanje sudbine nestalih je humanitarno a ne političko pitanje

Foto: shutterstock.com / Aleh Korzum

Predstavnici Udruženja porodica kindnapovanih i nestalih osoba “Kosmetski stradalnici” i Resursnog centra za nestala lica na KiM sastali su se u Prištini i poručili da traganje za nestalima nije političko već humanitarno pitanje.

Tokom diskusije na okruglom stolu sa sloganom “Komšija, kako si?”, istakli su da im je namera da stalno apeluju na odgovorne, ali da ne očekuju da će rasvetljavanje sudbine nestalih osoba krenuti brže nakon nove runde dijaloga u Briselu, najavljene za drugi maj.

Zamenik direktora Resursnog centra za nestala lica u Prištini Negovan Mavrić kaže da bi problem nestalih trebalo izuzeti iz dnevnopolitičkih dešavanja i neprestano raditi na tome da porodice, kada već nisu mogle da se obraduju živima dobiju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

“U ovom slučaju protok vremena je najveći neprijatelj familijama”, rekao je Mavrić. 

Gordana Đikanović, iz Udruženja “Kosmetski stradalnici”, kaže da je nezadovoljstvo i kod albanskih i kod srpskih porodica ogromno jer, po njenom mišljenju, nijedna vlast do sada nije ništa uradila.

“Nestala lica su za četvrt veka za sve vlasti bila nevidljiva”, kazala je Đikanovićeva i istakla da Udruženja i porodice nestalih ne odustaju od potrage.

Izvršni direktor Resursnog centra Bajram Ćerkini podseća da se u prištinskoj mrtvačnici  nalazi skoro 300 posmrtnih ostataka, te da je za sporost rasvetljavanja sudbine nestalih odgovorna politika.

Rekao je da zajedničkim skupovima pokušavaju da utiču na predstavnike vlasti da se više posvete rasvetljavanju sudbine nestalih osoba.

“Naš je cilj da se rasvetli sudbina 1.612 osoba. Može mnogo da se učini kada bi političari hteli da se to uradi. Mi još nemamo direktora nakon Arsima Grdzaliju. Politika i dalje guši ovo pitanje. Ako međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu i Beograd biće nešto, ako ne bude onda će da nastave kao i do sada”, rekao je Ćerkini.

Na skupu u Prištini bili su predstavnici Euleksa i istakli da  je pitanje neidentifikovanih ostataka u mrtvačnici veoma kompleksno te da se rešava već nekoliko godina.

“Prošle godine smo rešili nekoliko slučajeva i predali smo neke ostatke porodicama i nadamo se da ćemo imati više identifikacija ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da ćemo to uspeti da uradimo sa svim slučajevima”, rekla je Lucija Morinjo, forenzičarka misije Euleksa.

Okruglom stolu o potrebi rešavnja sudbine nestalih Srba, Albanaca, Roma i pripadnika ostalih zajednica, prisustvovali su i predstavnici EU, Švajcarske i britanske ambasade, kao i misije Euleks.

Predstavnici Udruženja porodica nestalih Srba, Albanaca, Roma i drugih položili su cveće pokraj spomenika nestalim osobama u Prištini.

Comments

Pročitaj još