• Početna>
  • Vesti>

SL: Eksplozivna naprava u Prizrenu dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod

Foto: Srpska lista

Povodom bačene eksplozivne naprave na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, koja srećom nije pričinila veliku štetu, Srpska lista izdala je saopštenje u kome ocenjuje da je ovaj napad posledica politike Aljbina Kurtija.

“Na drugi dan Vaskrsa kao posledica zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena je eksplozivna naprava koja pukom srećom i zahvaljujući slučajnom prolazniku koji je reagovao nije u potpunosti uništila ovu svetinju” navedeno je u saopštenju.

Iz Srpske liste poručuju da u 21. veku na tlu Evrope, na teritoriji koju kosovski lideri reklamiraju kao bastion demokratije i ljudskih prava uništavaju se verski objekti srpskog naroda, pred očima lokalnih i međunarodnih bezbednosnih institucija.

“Ovo je još jedan dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod, ali i dokaz potrebe da se položaj i imovina Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji moraju zaštititi uz jake garancije na međunarodnom nivou” navode iz Srpske liste.

Podsećaju da su crkva Svetog Pantelejmona, i srpske svetinje u carskom gradu Prizrenu strašno stradale nakon 1999. godine, posebno u Martovskom pogromu 2004. godine, i da nikada niko za to nije odgovarao.

“Pozivamo nadležne međunarodne institucije, pre svega KFOR i EULEKS da zaštite Srbe i srpske svetinje, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da nisu spremne da štite naš narod i naše svetinje” ističe se na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još