• Početna>
  • Vesti>

Izložba grafika “Tavan” Stefana Boškočevića sutra u Akvarijusu

Foto: PKC Akvarijus

Izložba grafika „Tavan“ studenta mitrovačkog Fakulteta umetnosti Stefana Boškoćevića iz Štrpca biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u sredu 19. aprila 2023. godine.

Stefan Boškoćević je rođen je 2001. godine u Štrpcu. Srednju školu za tekstil i dizajn završio je u Leskovcu. Paralelno pohađa studije vajarstva i grafičkog dizajna na mitrovačkom Fakultetu umetnosti. Izlagao je na više kolektivnih izložbi a „Tavan“ je njegova prva samostalna izložba.

Miljei, stari televizori, radio aparati i telefoni koji izviriju iz Stefanovog prašnjavog kovčega danas predstavljaju tavanski otpad, kao što će sutra, njegovom unuku, i tablet i ajpod delovati arhaično. Starudija sa tavana tako na grafikama postaje znak, simbol, ne prošlosti, nego upravo savremenog doba u kojem proizvodi (predmeti) brzo nastaju, a još brže padaju u zaborav.

Oživljavanjem ovih predmeta, i njihovim predstavljanjem na izrazito realistički način, Stefan Boškoćević je indirektno kritikovao i stanje duha potrošačkog društva. Društva koje odbacuje predmete koji nisu izgubili upotrebnu vrednost, poput Stefanovog televizora, živog predmeta koji otvara izložbu.

Otvaranje je zakazano za 20:30, a postavka će u galeriji PKC-a biti izložena do 29. aprila.

Comments

Pročitaj još