• Početna>
  • Vesti>

Ministarka zdravlja Danica Grujičić obišla Kosovsko Pomoravlje

Foto: RTV Puls

Ministarka zdravlja Srbije prof.dr Danica Grujičić najavila je danas u Pasjanu mogućnost proširenja te bolnice otvaranjem nove hiruške sale.

„Naravno da se ovde neće moći raditi veoma komplikovane hirurške operacije poput karcinoma jednjaka ili debelog creva, ali postoji veliki broj standardnih hirurških intervencija koje bi mogle, uz adekvatnu opremu, da se rade“, kazala je ministarka za RTV Puls.

Ona je prethodno posetila pojedine ambulante Doma zdravlja Gnjilane u Kosovskoj Kamenici, Ranilugu i Gornjem Kuscu i konstatovala da bez obzira na to što su neki medicinski objekti do sada renovinari potrebno je obezbediti i dodatnu opremu.

„Negde su aparati stari, negde ih treba zameniti. Ono što me raduje je to što je veliki broj aparata stigao iz donacija, što znači da su svi svesni da je zdravstvo nešto što je neophodno razvijati i dalje, da bi naš narod ostao ovde“, konstatovala je prof. Grujičić.

Međutim, ono što se uvek posebno traži, to su kadrovi. To je prvo i najlakše što možemo da uradimo, posebno u delu preventivne medicine.

„Mene, kao lekara, posebno raduje to što se u našim ustanovama koje pripadaju zdravstvenom sistemu Republike Srbije zaista leče svi. Bez obzira na naciju, pacijent je pacijent i ono čime se moje kolege ovde rukovode je Hipokratova zakletva i tako treba i da ostane, jer zdravlje pripada svima“, kazala je ona.

Ocenila da je organizacija zdravststva na KiM dosta dobra i da je veoma važno to što su se zdravstveni centri održali do danas.

Apelovala je na sve da se ne prave granice kada je bolestan čovek u pitanju.

„Potrebno je da saniteti zaista imaju prednost, jer je u njemu bolestan čovek kojem je potreban odgovarajući transport, zato što ne može da ide svojim kolima“, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujučić tokom posete Kosovskom Pomoravlju.

Delegacija iz Beograda u kojoj je i državni sektetar ministarstva Mirsad Đerlek nastavila je posetu zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu.

Comments

Pročitaj još