• Početna>
  • Vesti>

Ministarka Grujičić: Zdravstveni radnici na KiM čine maksimalne napore da pruže zaštitu narodu na KiM

Foto: RTV Gračanica

Utisak je daljudi koji su zaposleni u zdravstvenim ustranovama zaista čine maksimalne napore da obezbede svi neophodnu zaštitu našem narodu ovde, rekla je nakon posete zdravstvenim ustanovama u Lapljem Selu i Gračanici, ministarka zdravlja Danica Grujičić.

“Ono što sam videla na pojedinim mestima je zaista zadovoljavajuće, posebno sam zadovoljna bolnicom u Pasjanu koja je izgrađena. Država Srbija ulaže zaista puno u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama gde nživi naš narod na KiM i prema Briselskom sporazumu to je takođe naša nadležnost i mi ćemo nastaviti to da radimo”, rtekla je ministarka Grujičić.

Kada je u pitanju Gračanica ministarka Danica Greujičić kaže da je vidljivo da su prostorije stare i da će o tome obavestiti predsednika o stanju kakvo je ovde.

“Priča se dosta dugo o toj novoj bolnici KBC u Gračanici, videćemo gde je zastoj, jer znam da je to odavno planirano”, kazala je ministarka zdravlja.

Ona je posebno istakla da je ono što je videla na Odeljenju ginekologije KBC Gračanica i što je mnogo obradovalo, to je šest novorođenih beba koje su na svet došle poslednjih dana ovde u Gračanici.

“To je nešto najlepše što se ovde može desiti.Kolege rade i operacije i nije to mali broj komplikovanih operacija koje se urade ovde na godišnjem nivou. Sve u svemu veliki je trud i želja da se pomogne ovom narodu, da se narod oseća zdravstveno zaštićenim, a sa druge strane svi su tražili prvo i osnovno kadrovei manje ili više oipremu, tako da će ova odluka koja je doneta na sastanku predsednika Vučića sa predstavnicima Srba u Raškoj da se zaposli 100 novih zdravstvenih radnika će dobro doći”; kazala je Grujičić.

Ona je takođe rekla da je raduje da nema velikog broja lekara koji su na birou, posebno u kosovskom Pomoravlju i ovde u Gračanici, tako da svi imaju šansu da dođu do posla.

“Kada se tiče medicinskih sestara ministarka Grujičić ističe da će razgovarati sa ministrom prosvete, jer je veliki broj medicinskih sestara sa opštim smerom, da se uvedu novi smerovi u medicinskoj školi”.

Ministarka kaže da će u narednih pet godina mnogi lekari odavde otići u penziju i da se mora u ovom trenutku napraviti proširenje kadrovskog plana, zaposliti mlade lekare i mramo naći način, ne samo na KiM, nego uopšte u celoj Srbiji da na neki način te ljude, koji dobijaju platu tokom specijalizacije, da se vrate u ustanove koje su ih poslale na specijalizaciju, a neda uz vrlo skromnu svotu novca otplate tu specijalizaciju”, rekla je Grujičić.

Ministarka takođe kaže da je razgovarala sa kolegama iz Beograda, Niš i drugih gradovaa , koji su iskusni lekari i pred penzijom da dođu u zdravstvene ustanove na KiM i pomognu mladim lekarima u tom praktičnom delu da steknu iskustvo u pružanju pomoći pacijentima.

Na kraju posete ministarka Grujičić obišla je i Dom zdravlja u Gračanici.

Comments

Pročitaj još