Jaje kao simbol Vaskrsa, rađanja, života…

Foto: Nezavisne

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti, posvećen sahrani Isusa Hrista i njegovom boravku u grobu pred vaskrsenje. Dani žalosti završavaju se vaskršnjom liturgijom u ponoć, kada i počinje Vaskrs – najradosniji hrišćanski praznik kojim se proslavlja pobeda života nad smrću. Sveštenik Vladimir Pekić, paroh pri Crkvi Svetog Marka, kaže za RTS da bi Vaskrs trebalo da provedemo tako što ćemo otići na liturgiju u crkvu i na toj liturgiji se pričestiti i pomoliti. Objasnio je i čemu je post trebalo da nas nauči, ali i šta je simbolika crvenog jajeta.

Ono što je zajedničko u svim delovima Srbije je farbanje jaja. Kaže da crvena boja s jedne strane predstavlja stradanje i patnju, ali sa druge strane predstavlja i radost.

“Mi baš kroz tu i golgotu i vaskrsenje prepoznajemo da istinska radost tek biva nakon stradanja”, dodaje Pekić.

Ističe da se jaja farbaju jer predstavljaju rođenje i simbol života.

“Kao što je Hristos bio u zapečanjenom grobu i ustao iz njega, razorivši okove smrti, uništivši vlast smrti nad nama, tako i jaje kojim se kucamo kada ono pukne simbolizuje da život nadvladava smrt i onome što bi nam se činilo da nas drži u opni i ljušturi pokazalo se da je ta smrt ništa drugo do ljuštura koju je Hristos skinuo s nas”, zaključio je Pekić.

Comments

Pročitaj još