• Početna>
  • Vesti>

Kurti: U trenutnim okolnostima Vučić nije poželjna osoba na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je gostujući u emisiji “Rubikon” na televiziji Klan Kosova da neće dati dozvolu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da uđe na Kosovo. Kurti je rekao da u trenutnim okolnostima Vučić nije poželjna osoba na Kosovu.

„Nisam dobio nikakav zahtev za takvu posetu i naravno s obzirom na situaciju, okolnosti u kojima se nalazimo, on ne bi bio poželjna osoba na Kosovu i možda je to razlog što više od dve godine nema takvog zahteva“.

„ Ako uzmemo u obzir osobu koja kaže ’masakr u Račku je izmišljotina’ i to mišljenje nikada nije promenila, mislim da ne treba da dolazi na Kosovo. Naravno, neću mu dati dozvolu, ali možda je bolje, neka jednom zatraži, jer sad kad si to rekao, ja mu ne dam dozvolu, on čak ni ne šalje zahtev”, rekao je Kurti.

Kurti: Ne znam kad će Srbija de jure priznati Kosovo

Premijer Aljbin Kurti povezuje priznanje Kosova od strane Srbije sa dva međunarodna događaja – ratom u Ukrajini i predsedničkim izborima u SAD.

„Ne mogu da znam”, odgovara u Rubikonu na pitanje kada de jure priznanje može stići iz Beograda.

„Verujem da je sledeća godina izborna u SAD, kada bi trebalo da bude svetlo na kraju tunela u vezi sa ratom u Ukrajini. To su faze kada bi se normalizacija odnosa zaokružila“, rekao je dalje Kurti.

„Suočavam se sa dvostrukim oportunizmom Beograda, završetkom rata u Ukrajini i ko će preuzeti mandat u Beloj kući. Na Istoku i Zapadu postoji razumevanje zahteva Beograda za još neko vreme. To je problematizacija shvatanja koje postoji i na Zapadu“.

Kurti je pokazao zašto nema priznanja za vreme njegove vlade.

Kaže da iako to ne zavisi od njih, prema njegovim rečima uradili su ipak sve što su znali i mogli.

„Ne zavisi sve od nas, uradili smo sve što znamo i možemo. Ne verujem da su drugi prošli bolje“, rekao je on podsetio je na to zašto nije obećao da će biti priznanja.

„Nisam dao obećanje jer sam znao da će takvo obećanje oslabiti poziciju u odnosu na te zemlje i mnogo više zavisi od naših partnera u zapadnim demokratijama nego od nas“, kazao je.

Kurti: Ne podržavam Otvoreni Balkan, nema čak ni sajt

Kurti je u Rubikonu rekao da ne podržava inicijativu Otvoreni Balkan.

„Nemam drugu poziciju. Otvoreni Balkan, koliko ja znam, nema ni veb stranicu. Dakle, to je inicijativa koja nema ni platformu ni osnovni ugovor, nema ni strategiju ni akcioni plan. To nije po pravilima Evropske unije, nema finansiranje Evropske unije i ja ne mogu da podržim takvu inicijativu”, rekao je Kurti.

Comments

Pročitaj još