• Početna>
  • Vesti>

Raspisan konkurs za prijem novog člana Sudskog saveta Kosova iz redova srpske zajednice

Foto: YouTube/KTV/video crop

Komisija za zakonodavstvo raspisala je konkurs za prijem novog člana Sudskog saveta Kosova iz redova srpske zajednice, nakon što je Nikola Kabašić podneo ostavku na svoju funkciju u tom telu, javlja Koha.

Ovo je prvi konkurs za prijem novih članova u Sudskom savetu, od kada su novembra prošle godine Srbi na severu napustili kosovske institucije.

Članovi Komisije za zakonodavstvo zatražili su da budu ispoštovani strogi kriterijumi, jer je Kabašić, prema njihovim rečima, predstavljao zvanični Beograd dok je bio na toj funkciji.

Ovo je ujedno i prvi konkurs u pravosudnom sistemu, nakon podnošenja ostavki od strane srpskih sudija i tužilaca na severu Kosova.

„U skladu sa članom 10 Zakona br. 06/L-055 za Sudski savet Kosova, u obavezi smo da raspišemo konkurs za ovu funkciju“, rekao je predsednik Komisije za zakonodavstvo, Adnan Rustemi.

Članovi Komisije za zakonodavstvo istakli su da će imena potencijalnih kandidata biti prosleđena Skupštini, te da će se tamo vršiti izbor novog člana Sudskog saveta Kosova.

„Kada smo svojevremeno gledali Kabašićevu biografiju, tamo je bilo navedeno da je u procesu briselskog dijaloga bio na strani Srbije – deo njihove delegacije. Nažalost, dobio je glas u Skupštini Kosova. Za mene je to bilo neprihvatljivo, ali je dobro da je podneo ostavku“, rekao je Driton Seljmanaj, jedan od članova Komisije.

Zamenik predsednika SSK-a, Kerim Ademaj, rekao je za Kohu da nije upoznat sa raspisivanjem konkursa za novog člana Saveta.

Kabašićev mandat je, prema njegovim rečima, u rukama Skupštine, pošto ga ona bira.

Ademaj kaže da do sada ostavke nisu odobrene, jer su u toku istrage i disciplinski postupci zbog učešća nekih u političkim aktivnostima. Prema SSK-u, 25 sudija i 119 drugih zvaničnika pravosudnog sistema podnelo je ostavke.

Comments

Pročitaj još