• Početna>
  • Vesti>

Na Sajmu u Novom Sadu predstavljeno gastronomkso i kulturno nasleđe KiM

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju predstavlja danas, na 4. Sajmu zavičaja u Novom Sadu autentično gastronomsko i kulturno nasleđe naše južne pokrajine, uz degustaciju tradicionalnih domaćih proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

Ova manifstacija ima za cilj okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija i ostalih udruženja, kako bi se promovisali privredni, kulturni i turistički potencijali svih krajeva naše zemlje, sa posebnim akcentom na očuvanje bogate srpske kulturne baštine, tradicije i običaja, navodi se u saopštenju.

Na štandu Kancelarije za KiM preduzeće „Metohija“ posetiocima ovog sajma predstavlja vina različitih vinarija iz čuvenog vinogradarskog kraja Velike Hoče, koje neguje viševekovnu tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina. Zemljoradnička zadruga „Zubin Potok“ će gostima omogućiti degustaciju šarskog sira koji je takođe autentičan proizvod južnog dela Kosova i Metohije, a za bogatom trpezom na našem štandu nalaze se i drugi domaći proizvodi kao što su džemovi, voćni sokovi, sušeno voće, med, zimnica i ostali lokalni specijaliteti.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Veselin Kočanović izjavio je da Kancelarija već dugi niz godina ulaže velike napore u promovisanju srpske kulture, običaja, tradicije, gastronomskih specijaliteta, turističkih potencijala i ostalih specifičnost , južne pokrajine, Kosova I Metohije.

– Na ovakvim manifestacijama pomažemo da se što uspešnije afirmišu privredni, kulturni i turistički potencijali, ali i ne zaborave i dobri stari ukusi domaćih sokova, džemova, vina, rakije, zimnica i drugih proizvoda koji su i danas ostali autentični, poput šarskog sira i orahovačkih vina, ističe Kočanović.

On je zahvalio organizatorima sajma na pozivu za učešće na ovoj manifestaciji i dodao da će se Kancelarija za KiM i u buduće rado odazivati svim važnim događajima na kojima se predstavljaju potencijali i autentičnosti naše južne pokrajine, u cilju održivog razvoja, ekonomskog jačanja i podizanja životnog standarda našeg naroda na KiM, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još