• Početna>
  • Vesti>

Odloženo ročište Trajkoviću za 16. februar; Porodica protestovala ispred Tužilaštva

Foto: Kim

Članovi porodice bivšeg uhapšenog kosovskog policajca Slađana Trajkovića osumnjičenog za ratni zločin protiv civila u Vučitrnu, okupili su se danas ispred Specijalnog tužilaštva u Prištini gde je trebalo da počne saslušanje svedoka. Istražni postupak koji je bio zakazan za danas odložen je za 16. februar. Advokat je tražio od suda da Trajkoviću omogući kućni pritvor.

Okupljeni članovi porodice Trajković nosili su transparente na albanskom jeziku, a na jednom od njiih pisalo je “Moj otac nije kriv”.

Supruga Slađana Trajkovića, Suzna rekla je okupljenim novinarima da su došli da bi pružili podršku Slađanu, te je apelovala na prištinsko pravosuđe da se njenom suprugu omogući da se brani sa slobode.

“Slađanovo zdravstveno stanje je toliko ugroženo da predlažemo da se prebaci u KBC Kosovska Mitrovica jer mu je stanje alarmantno pogoršano, zbog uslova u kojima se nalazi i zbog neadekvatnog lečenja. Slađan od od 19. januara bio jedanaest dana bez terapije. Tek su mu prošle srede omogućili lekarski pregled time što su ga vodili u Prištinu u bolnicu”, kaže njegova supruga.

Slađan je dijabetičar sa ranom na nozi, pa je njegova supruga ukazala da mu nije omogućeno da se liftom popne u zgradu već je morao da hoda, te da je bio vezan lancima.

“još jednom apelujem na sve međunarodne organizacije da im izađu u susret jer mi odavde nemamo gde da odemo. Apelujem pošto je tu danas i gospodin Lajčak da Kurti vidi šta se radi pogotovu srpskom narodu koji nevino ispašta”.

Ona je ponovila da je Slađan 2013. godine integrisan u Kosovsku policiju sa svim proverama, te da je radio devet godina u ovoj službi a da je uhapšen tek pošto je zajedno sa ostalim srpskim policajcima skinuo uniformu.

“Zbog čega i zašto, i da prestane da se vrši teror nad srpskim narodom. Niko od svedoka ne sme da dođe, ajde što ne smeju Srbi da dođu, ne smeju da dođu ni Albanci. Oni su hteli da dođu da pruže podršku Slađanu ali se svi plaše”, kaže ona.

Ističe da su svedoci lažni, kao i datumi i optužbe.

Advokat Slađana Trajkovića, Dejan A. Vasić rekao je, da su danas dobili loše vesti, da su tri naredna ročišta koja su bila zakazana za danas, 8. i 9. februara, odložena i da će istražne radnje početi 16. feburara.

“Nama nije bilo dozvoljeno da u tim istražnim radnjama učestvujemo i na taj način smo uksraćeni za elementarna prava koja ga sleduju po kosovskom zakonu o krivičnom postupku. Mi ćemo ponovo pokušati i apelovati. U petak smo se obratili sudu sa jednim zahtevom da se njegova dalja odbrana odvija iz kućnog pritvora zato postoje uslovi i to ne bi bila mera koja bi bila izuzetak već pravilo za one koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova i tu žive sa svojom porodicom”.

Vasić je kazao da će buduće istražne radnje i istražni postupak obavljati bez obaveštavanja javnosti.

Podsetimo Slađan Trajković uhapšen je sredinom decembra zbog navodnog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Najpre mu je određen jednomesečni pritvor da bi kasnije bio produžen na još dva meseca.

Comments

Pročitaj još