Euleks pozdravlja deeskalaciju tenzija na severu Kosova

Foto: Euleks

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) pozdravlja deeskalaciju tenzija na severu Kosova i vraćanje slobode kretanja za sve koji žive i rade u četiri severne opštine nakon uklanjanja nelegalnih barikada.

Kako se navodi u saopštenju, od dana kada su barikade postavljene do dana kada su uklonjene, Euleks je podržavao kosovske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti Kosova i bezbednosti svih njegovih zajednica u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i Kforom.

“Od početka novembra, Euleks je na zvanične zahteve Kosovske policije odgovorio značajnim povećanjem svojih izviđačkih patrola 24/7 i uvođenjem pešačkih patrola od strane pripadnika Specijalizovane policijske jedinice i Rezervne specijalizovane policijske jedinice na severu Kosova, kako bi pažljivo pratili bezbednosnu situaciju na terenu. Zatim, isporukom osnovnih potrepština službenicima Policije Kosova na zajedničkom prelazu Rudnica/Jarinje 17. decembra , kao i praćenjem redovnih policajaca Policije Kosova koji su se smenjivali i zamenjivali redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću 24. decembra“.

Euleks takođe navodi, da u skladu sa svojim mandatom koji predviđa robusno praćenje čitavog lanca pravosuđa, pažljivo prati slučaj D.P. kako bi procenio kako se njime bave kosovske vlasti.

„Misija se zalagala za zaštitu osnovnih prava D. P. od strane kosovskih vlasti,  omogućila je transport lekova D.P, obavila dva lekarska pregleda D. P. 17. i 24. decembra, na zahtev nadležnih kosovskih vlasti i pružila podršku Policiji Kosova u prebacivanju D.P. u svoje mesto prebivališta 28. decembra, po zvaničnom zahtevu kosovskih vlasti i u skladu sa odlukom o stavljanju D.P. u kućni pritvor“.

Ističu, da bezbednosni i vakuum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice i dalje traje.

“Euleks može samo delimično da popuni ovaj vakuum kroz povećano prisustvo na terenu, ali Misija ne može da zameni Policiju Kosova, niti bilo koji drugi organ vladavine prava. Stoga je od suštinskog značaja povratak na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se regulišu integracija Policije Kosova i pravosuđa“, navodi se u saopštenju.

U okviru svog mandata, Misija će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, kao i bezbednost svih njegovih zajednica.

“Euleks će pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke radi promovisanja poštovanja ljudskih prava. U tom pogledu i da bi pravosuđe i policija Kosova podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu, bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose pojedinačni sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka“, poručuju iz Euleksa.

Comments

Pročitaj još