• Početna>
  • Vesti>

Petković: Zabrana patrijarhu da dođe na KiM jeste ukidanje prava na verski život, da li će hrišćanska Evropa ostati nema?

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je zabranom patrijarhu srpskom Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na verski život.

“Umerena i hrišćanska reakcija patrijarha na zabranu njegovog dolaska na Kosovo i Metohiju, praćena njegovom molitvom za mir između Srba i Albanaca, još jednom potvrđuje koliko je ispravna i pravedna borba srpskog naroda za opstanak na Kosovu i Metohiji i kolike su razmere zulima i nasilja kojem je naš narod izložen” navodi se u Petkovićevom saopštenju.

On je podsetio da je Pećka patrijaršija viševekovno sedište srpskih patrijarha i da je pravo patrijarha Porfirija da vrši službu u tom manastiru, čiji je starešina, neprikosnoveno i starije od svakog svetovnog prava i jače od svakog ovozemaljskog nasilja.

“Onaj ko je doneo odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu praktično je zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji, ali srpski narod je imun na takve zabrane, jer je svoju hrišćansku veru očuvao i sačuvao u mnogo težim vremenima, a srpsko kandilo nisu uspeli da utule ni mnogo veći silnici, pa neće ni bašibozuk koji je danas na vlasti u Prištini” navedeno je u saopštenju.

Petković je upitao da li će hrišćanska Evropa, u vreme kada kolektivno slavi božićne praznike, ostati nema pred ovim nasiljem bez presedana, i da li će preći preko činjenice da je jednom hrišćanskom narodu u srcu kontinenta nakon svega zabranjeno i da se moli Bogu.

“Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio? Neka o tome misle oni koji ovih dana na sever Kosova i Metohije dovode prištinske nasilnike sa dugim cevima! Neka još jednom dobro razmisle šta pomažu i kome pomažu” istakao je Petović.

Comments

Pročitaj još