• Početna>
  • Vesti>

UNS: „Beli božur“ Gordani Đorić, a „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Foto: UNS

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Kosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Termin uručenja „Belog“ i „Crnog božura“ biće naknadno objavljen.

Novinari, članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu glasali su internetom, a ove godine je u konkurenciji bilo 12 kandidata za „Beli ” i devet kandidata za „Crni božur”.

Od političkih funkcionera jedino je predsednik Opštine Peć Gazmend Muhadžeri nominovan za najbolju saradnju sa medijima.

Za „Beli božur“ među kandidatima je bio i kulturni stvalarac i autor desetak monografija Stanislav Kojić, kao i protojerej Stevo Mitrić iz novobrdske parohije.

Iz akademske sfere nominovani za najbolju saradnju sa medijima bili su direktor Akademije kosovsko-metohijske prof. dr Milan Mišić, rektor Prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić, kao i profesor Univerziteta u Južnoj Mitrovici i politički analitičar Nedžmedin Spahiu

Među kandidatima koji su se istakli u pozitivnoj komunikaciji sa medijima bili su i direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Kosova i Metohije Verica Ćeranić.

Pored Kurtija, za „Crni božur” je nominovan i njegov zamenik Besnik Bisljimi, kao i celokupna Vlada Kosova.

Među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju sa novinarima ponovo se našla Srpska lista, a pojedinačno su nominovani njen predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić.

Gradonačelnik opštine Kosovska Kamenica Kadri Rahimaj i komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković bili su takođe nominovani za „Crni božur”.

„Beli i Crni božur” ustanovilo je 2014. godine Udruženje novinara Srbije na Kosovu, sa ciljem da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur” su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić (2020) i istoričar Aleksandar Gudžić (2020), direktor OŠ „Miladin Mitić“, u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić (2021).

Dobitnici plakete „Crni božur” su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Kosova (2019), direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić (2020), ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić (2021).

Comments

Pročitaj još