• Početna>
  • Vesti>

Izložba “(Ne)vidljivo nasilje” u mitrovačkoj Gimnaziji: Fotografija i digitalne tehnologije u borbi protiv nasilja nad ženama

Foto: Radio Mitrovica sever

Povodom 1. decembra –  Dana Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici kao i povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u prostorijama ove škole u toku je izložba fotografija  “(Ne)vidljivo nasilje”  koju potpisuju  Populacioni fond Ujedninjenih nacija (UNFPA) i firma Paragon M iz Kosovske Mitrovice.

Ova izložba je osmišljena i napravljena prošle godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kada je po prvi put predstavljena mitrovačkoj publici u PKC “Akvarijus”.

Reč je o jedinstvenoj i do sada neviđenoj  izložbi koja angažujući fotografiju kao tradicionalni umetnički izraz  i savremenenu informacionu tehnologiju “Proširena realnost”, kroz aplilkaciju “Art viv”, vodeći se ljudskom znatiželjom i potrebom da vidimo šta se krije “iza zavesa”, ukazuje na ozbiljan  društveni problem i apeluje na ljudskost, empatiju i na reakciju javnosti. 

“Ova izložba je naš doprinos obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Ove godine smo se posebno potrudili  da dopremo do onih koji će u nekim narednim godinama,  odlučivati o tome da li će se nasilje tolerisati ili ne. Srednjoškolci su veoma važna demografska kategorija, to je mlada snaga ali takođe, to su bića kojima je podjednako potrebno da ih neko sasluša, da se otvore, da pokrenu emocije, da ako imaju neki problem, shvate da nisu u njemu sami. Da ne moraju da budu sami” kaže za Radio Kosovska Mitrovica Nadica Đorđević, ispred UNFPA.

Rukovođeni odličnim prijemom koji je izložba imala kod publike prošle godine, kaže Đorđević, odlučili su da je postave ponovo.

“Prošle godine je izložba zbog svoje autentičnosti izazvala veliko interesovanje ljudi. Obzirom da angažuje savremene digitalne tehnologije posebno je prijemčiva za tinejdžere i mlade ljude” kaže Đorđević i dodaje da je Gimnazija bila inicijator postavljanja izložbe što naročito raduje.

Na pitanje kako bi glasila poruka koja se javnosti šalje ovim putem, Đorđević odgovara:

“Ne otvarajmo samo oči. Otvorimo srca – to je poruka izložbe. Mnoge devojčice možda trpe nasilje i ne smeju da pomisle da su same na svetu.”

Sama izložba podrazumeva desetak fotografija na kojima su prikazane idilične slike svakodnevnog života. Na njima sve je u redu, sve je normalno. Nema tu ničeg posebnog i kada bi te fotografije bile sve, verovatno bi to bila najdosadnija i najnaivnija izložba na kojoj ste ikad bili. Ali, ova izložba to definitivno nije.

Radi se o tome da su fotografije na zidu, samo medijum one prave, tajanstvene,  sakrivene postavke od koje se očekuje da vas nadraži, pokrene i potrese. Da biste videli tu postavku, neophodno je da skinete aplikaciju Art Viv, a detaljno uputstvo i QR kod su istaknuti pored izloženih fotografija.

Odaberete fotografiju na zidu. Skinete aplikaciju koja nije glomazna i neće zauzeti mnogo memorije na vašem telefonu. Uperite kameru telefona ka fotografiji i nakon par sekundi, ona nestaje a otvara se jedna drugačija, nimalo prijatna slika. 

Omladincima koji su se okupili oko njih to nije bilo teško. Obzirom da savršeno barataju mobilnim telefonima, u trenutku su skinuli aplikaciju i pogledali izložbu.

“Potresno je. Nisam imala predstavu o tome šta će se desiti kada pogledam fotografiju kroz kameru…. Baš je tužno” kaže gimnazijalka Maša.

Izložbu su pogledala i deca Tehničke škole.

“Baš je vrhunski odrađeno. Zanimljiva je, neobična… Nikad ovako nešto nisam video. A što se nasilja tiče, ne treba niko nikoga da trpi. U XXI veku, meni je to nezamislivo” kaže Luka, učenik STŠ “Mihajlo Petrović Alas”.

Izložba će biti dostupna zainteresovanima i narednih dana i možete je pogledati i ako niste srednjoškolac. Jedino je potrebno da imate otvoreno srce.

Ovaj medijski sadržaj  se  realizuje u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Comments

Pročitaj još