• Početna>
  • Vesti>

Vesna Maliković: Veliki broj nerešenih zahteva za povratak srpske zajednice u opštini Istok

U opštini Istok se nalazi Osojane, selo za koje mnogi kažu da je najuspešniji primer povratka na Kosovu. Oni koji su se vratili, ili žele da se vrate, imaju probleme sa uzurpiranom imovinom, dobijanjem lične dokumentacije. Veliki je broj nerešenih zahteva za povratak, kaže u intervju za Radio Goraždevac Vesna Maliković, službenica za zajednice i povratak u opštini Istok.

Uzurpirana imovina i birokratija su glavni problemi sa kojim se suočava srpska zajednica u ovoj opštini, kaže Vesna Maliković.

„Negativno je to da je birokratija i procedura malo duža. Ako prijavite uzurpaciju imovine taj poroces traje, ne rešava se odmah, nego traje recimo godinu dana. Birokratija je najveći problem. I uvek kažem da je politika najveći problem, ta retorika koja se upućuje prema ljudima i građanima srpske nacionalnosti je veliko zlo“, kazala je Maliković.

Građani u opštini Istok se žale i na infrastrukturu i nedostatak posla za mlade, rekla je za Radio Goraždevac Vesna Maliković.

„Ima tu mnogo stvari na koje se građani žale, na uzurpaciju imovine tu je najveći problem,  imamo problem oko infrastrukture i naravno problem zapošljavanja“, rekla je Maliković.

Kancelarija za zajednice u opštini Istok ima najviše zahteva građana koji se odnose na izgradnju kuća, kaže Maliković.

„Imamo najviše kandidata da im se napravi kuća i nije mi jasno da prođu sve komisije i ništa se ne dešava. Vi ne možete da objasnite nekom građaninu koji čeka 23 godine zašto nije dobio kuću. To je zaista mnogo teško. Do pre dve-tri godine se to radilo veoma dobro, međutim u poslednje dve-tri godine se ne radi“, istakla je Maliković.

Usluge građanima u opštini Istok su na dobrom nivou, ali Maliković navodi da su najveći problemi oko ličnih dokumenata.

„Veliki problem zbog nekih slučajevaj je oko ličnih karta. Administracija traži po nekom novom zakonu državljanstvo, što je apsurd ako je neko rođen na Kosovu zaista nema potrebe da se traži državljanstvo i da se čeka dve godine“, kazala je Maliković.

Kada su u pitanju javne rasprave o bužetu ili drugi javni sastanci, građani opštine Istok su slabo zainteresovani.

„Pa mislim da malo građane to interesuje, ne samo srpske nego i albanske. Zato što se taj budžet tokom godine ne ispuni. Mi tražimo put od 2014-te, Srbobran-Osojane. To je put kojim ljudi ne mogu da prolaze. Još nismo ušli u sistem za taj put i svake godine se odlaže od 2014-te. Uvek ima razloga da se kaže da nema fonda. Za svaki malo veći projekat nema fonda“, rekla je Maliković.

Osim problema oko ličnih dokumenata službenica u Kancelariji za zajednice Vesna Maliković, kaže da nema diskriminacije građana od strane institucija u ovoj opštini.

„Ne bih rekla. Baš i ne znam primere za to. Osim za lične karte što svakog iritira, ako je neko stvarno stanovnik Istoka, a nije promenio srpsku ličnu kartu, ne razumem zašto bi neko bio diskriminisan“, kazala je Maliković.

U opštini Istok danas ima najviše povratničkih sredina na Kosovu u kojima živi srpska zajednica.

Comments

Pročitaj još