• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Naša pozicija će biti sve komplikovanija, ne prihvatamo ni nezavisnost ni članstvo Kosova u UN

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti govorio o važnim političkim pitanjima i poručio da je naša najveća greška što smo prihvatili da Evropska unija rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije.

Ističe da je međunarodno pravo odavno pogaženo i da postoji samo pravo jačeg, ali da nama preostaje da se na pozivamo na međunardono javno pravo i da budemo možda i jedini koji se toga drže u potpunosti.

Govoreći o poziciji srpskog naroda na KiM, kaže da je zahvalan našem narodu na KiM, kao i da ćemo nastaviti da im pružamo podršku.

Istakao je da zbog akcija koje Priština sa saradnicima preduzima na međunarodnom nivou za ulazak u brojne međunarodne organizacije.

“U ovom trenutku imamo osam nota o povlačenju priznanja Kosova, nastavićemo da radimo svoj posao”, rekao je Vučić

Ukazao je da je to težak posao, jer velike sile svaku takvu odluku dodatno napadati.

Ističe i da nas čeka 2. ili 3. novembra da biro komiteta ministara Saveta Evrope donese odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope.

“Oni čekaju da mađarski član napusti biro komiteta, da uđe litvanski član”, rekao je Vučić i dodao da unapred znamo šta su sve isplanirali.

“Politika naše zemlje je da mogu da nam uzmu sve, da nam urade sve, mi ćemo da se borimo svom svojom snagom, politički i pravo, da čuvamo svoju zemlju, svoje granice i teritorijalni integritet. Izgledi su nam mali. U ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu dok sam predsednik za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN”, naglasio je Vučić.

“Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM”

Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM, dolazi 300 novih vojnika, iz Ilinoisa, oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, istakao je Vučić.

Problemi na KiM su takvi da imamo provokacije Albanaca kroz policijske jedince, a onda posleban psihološki pritisak, kao 6. oktobra – dolazak vrelikog broja britanskih vojnika na sever, šetali su i snimali se, da se vidi kakva je to moć, ukazao je Vučić. 

Mi danas imamo predlog dve sile Nemačke i Francuske

Naša najveća greška je što smo prihvatili da Evropska unija rukovodi procesom rešavanja konačnog statusa KiM, i dalje nismo na ozbiljan način uspeli da postavimo pitanje formiranja ZSO, rekao je predsednik Srbije u obraćanju. 

Vučić je rekao da je na stolu predlog Nemačke i Francuske, o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se ne može “baciti kroz prozor” predlog dve najmoćnije zemlje, što je neodgovorno.

“A, da li možemo da to prihvatimo, nisam siguran”, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima svoje crvene linije, za koje nije siguran da će se nekome dopasti. 

Suština predloga Nemačke i Francuske je da Srbija dopusti ulazak KiM u sve međunarodnje institucije i organizacije, uključujući i UN, za to bi dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajne ekonomske koristi, za Srbiju je i zbog Ustava i ne samo zbog Ustava neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će imati posledice, rekao je Vučić.

Penzije veće 9 odsto od 1. novembra, a od 1. januara 12,1 odsto

Od 1. novembra povećanje penzija će biti 9 odsto, a onda od 12,1 odsto od 1. januara, kaže Vučić.

Ukupno povećanje penzija zaključno sa januarom biće od 20,2 i 20,8 odsto, značajno više ili dvostruko više od međugodišnje inflacije, naveo je Vučić.

Time će prosečna penzija biti oko 38.000 dinara ili oko 322 evra, računajući i penzije poljoprivrednika.

Uvećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, u vojci 20,5 odsto.

Minimalna zarada biće 40.020 dinara.

Pred Novu godinu mladima po 5.000 dinara

Do kraja godine, ko se od mladih bude prijavio dobiće 5.000 dinara, najavio je predsednik Vučić i dodao da je to oko 45 miliona evra, “koliko možemo da izdržimo”.

Kako je rekao, mladi će za pomoć moći da se prijave od 1. do 15. decembra.

Comments

Pročitaj još