• Početna>
  • Vesti>

Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata

Foto: Kim, arhiva

Šesti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild” (Shield) biće održan u Srednjovekovnom tematskom parku “Ordo Drakonis” u Gračanici od 16. do 18. septembra.

Organizatori festivala su viteško udruženje “Red zmaja” iz Gračanice, viteško udruženje “Beli orlovi” iz Beograda, Kulturno-prosvetna zajednica KiM i tematski park “Ordo Drakonis”.

Za petak 16.9. u 16.00 je predviđeno otvaranje srednjovekovnog kampa za posetioce, a potom će uslediti bacanje sekire i svečano otvaranje Shield festivala uz nastup Ansambla “Venac”.

Srednjevekovni kamp će u subotu 17.9. biti otvoren tokom celog dana. Biće organizovane radionice srednjovekovnih zanata i mala škola mačevanja za decu, odvijaće se vežbe u streličarstvu i bacanju sekire, a u 12.00 će biti organizovan defile učesnika od tematskog parka “Ordo Drakonis” do manastira Gračanica. Zainteresovani će u toku dana još moći da uživaju u prikaznim borbama vitezova, streličarskom turniru i takmičenju u bacanju sekira, dok će uveče biti organizovan koncert etno grupe Kos.

Za nedelju je planirana dodela nagrada najboljim takmičarima i u 14.00 zatvaranje Shield festivala.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Gračanica i Privremeni organ opštine Priština.

Festival pomažu Ansambl Venac i Elektrotehnička škola Mihajlo Pupin iz Sušica kraj Gračanice.

Comments

Pročitaj još