• Početna>
  • Vesti>

Priština ponovo objavila fotografije artefakata – traže da ih Beograd “vrati”

Foto: Kosovsko ministarstvo kulture

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta nastavilo je i ovog meseca sa kampanjom potraživanja artefakata otkrivenih na Kosovu, za koje i ovog puta tvrde da Srbija „nelegalno drži od 1999. godine“.

Tokom meseca septembra ovo ministarstvo objavilo je na Tviteru čak tri nove fotografije eksponata.

Jedan od njih, koji su objavili početkom meseca, je kultni sto ili oltar ukrašen vertikalnim linijama na spoljnoj površini, koji je otrkriven u mestu Runik na Kosovu i pripada periodu neolita (7-6 milenijum p.n.e.).

Druga fotografija koju su iz Prištine objavili predstavlja kultnu vazu ili Riton, koja je otkrivena u mestu Reštane na Kosovu, takođe iz doba neolita.

Poslednji objavljeni artefakt je Kantaros napravljen od gline, koji pripada eneolitskom periodu i otkriven je u mestu Gadimlje na Kosovu.

Poruka uz fotografije ovih artefakata je i sada ista – „Srbija više od dve decenije ilegalno drži 1,247 artefakata. Tražimo da se oni vrate u mesto porekla“.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u više navrata oglašavalo se i srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

U nekoliko navrata iz srpskog ministarstva kulture naglašavali su i to da je artefakte nemoguće vratiti, jer u to vreme institucije u Prištini nisu postojale.

Najnovija potraživanja iz Prištine nisu komentarisali.

Comments

Pročitaj još