• Početna>
  • Vesti>

Markoviću i Jeremiću zabranjen ulaz zbog “proruskog delovanja i podsticanja mržnje”

Foto: Fejsbuk

Vlada Kosova je saopštila da je zabranila ulazak humanitarcima Dimitriju Markoviću i Nenadu Jeremiću zbog njihovog “delovanja protiv suvereniteta i nacionalne bezbednosti Kosova”, prenosi RTK.

“Marković i Jeremić su poznati po proruskom delovanju, prikrivajući to humanitarnim aktivnostima kontinuirano su širili propagandu protiv Kosova, raspirujući na taj način međunacionalnu mržnju, sa ciljem narušavanja imidža zemlje i nepravednog predstavljanja zajednice Srba na Kosovu“, navedeno je u saopštenju.

Takođe je poznato da je u julu ove godine Evropska unija skrenula pažnju na povećan rizik od ekstremno desnih grupa u regionu Zapadnog Balkana.

“Jedan od njih je tokom poseta Kosovu u kontinuitetu bio pratilac i član ekstremno desničarske organizacije ‘Evropski front solidarnosti za Kosovo – EFSK’, koju, između ostalog, čine građani Češke i Nemačke. Ova organizacija promoviše antizapadna osećanja, istovremeno podržavajući bliske veze sa Rusijom“, navodi se u saopštenju.

Takođe, EFSK je svrstan među desničarske ekstremističke pokrete u “Izveštaju o ekstremizmu na teritoriji Češke Republike”, koji je 2013. godine objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke.

“U 2019. godini organi bezbednosti Kosova priveli su osam pripadnika ove organizacije, koji su planirali da lete dronom iznad stadiona Fadilj Vokri sa natpisom “Kosovo je Srbija“. “Dogodine u Prizrenu“ jedna je od brojnih fotografija u čijoj je pozadini predsednik Rusije Vladimir Putin, koje je objavio Marković na društvenoj mreži”, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još