• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Čini mi se da će uskoro uslediti glavno pitanje

tanjug

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, trebalo bi da poseti sutra Beograd i Prištinu, i sa njim savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, a predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da mu poseta u takvom sastavu liči na priremu za glavno pitanje – razgovore o statusu, ali da svi oni treba da znaju da Beograd ni pod kakvim uslovima neće priznati ovakvu samoprogalšenu državu Kosovo.

“Videćemo ali je bitno da se razgovara i ispregovara. Bitno je da svi savetnici, predstavnici, … nemačkog kancelara i francuskog predsednika i svi drugi izaslanici, treba da znaju jednu stvar – početnu i krajnu poziciju Srbije – Beograd ni pod kakvim uslovima neće priznati ovakvu samoproglašenu državu Kosovo ali smo maksimalno spremi da tražimo rešenje kako da modelimramo buduci status KiM”, rekao je Drecun.

Drecun za T a n j u g kaže da mu Lajčakov dolazak sa specijanim savetnicima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, liči i na zauzimanje pozicija za učešće u rešavanju pitanja statusa KiM.

“Čini mi se da će uskoro uslediti glavno pitanje, a to je pitanje statusa i da se sada vrše kadrovske pripreme vodećih evropskih država, da se zauzimaju pozicije za učešće u rešavanju konačnog pitanja statusa KiM”, rekao je Drecun.

Drecun je nagaslio da mu se čini da će zapadna ponuda za rešavanje pitanja KiM ipak biti model dve Nemačke sa stvaranjem ZSO ali, kako kaže, sa nešto drugačijim nadležnostima nego u sporazumu a da ipak u geografskom smislu bude čvrsto uokvirena.

To će, smatra, biti možda poslednji predlog zapada našoj strani.

“Ovo je po meni zauzimanje pozicijia, naravno bitno je da se reši pitanje tablica, tu postoje neki predlozi a o njima je govorio i Borelj. Početni predlog je, mislim, da mi prihvatimo da se preko tablica privremenih prištinskih instutucija ne stavljaju stikeri i da mogu da se kreću preko centralne Srbije a da se Srbima omogući da se preregistruju na statusno neustalne KS tablica koj izdaje UNMIK a koje je Priština jednostrano ukinula pre dve godine”, rekao je Drecun.

Kako kaže, to je početna varijatna.

Drecun je rekao da ne zna u kojoj ulozi dolaze Makronov i Šolcov savetnik, da li će savetovati Lajčak ili će biti deo njegovog tima.

Na Lajčaku je da sam izabere tim, on je dobio mandat da vodi dijalog, rekao je on i dodao da je manje bitno koliko će tih savetnika biti.

Da će Lajčak, u pratnji savetnika predsednika Francuske i kancelara Nemačke, doći 9. septembra u Beograd i Prištini, potvrdio je za Tanjug portparol Evropske komisije Peter Stano, navodeći da je cilj da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Tokom posete predviđeni su odvojeni sastanci sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Comments

Pročitaj još