• Početna>
  • Vesti>

Priština: Šest uhapšenih osumnjičeno za trgovinu devojčicom

Foto: Anadolu Agency

Šest osoba je uhapšeno zbog sumnje da su u junu počinili tri krivična dela, među kojima je i trgovina devojčicom (11) u Prištini.

Za krivično delo trgovine ljudima sumnja se da se dogodilo u junu. Ovo krivično delo je odvojeno od navodnog silovanja koje se dogodilo u augustu.

Devojčicu je, navodno, 27. augusta silovalo pet osoba.

U zajedničkom saopštenju Osnovnog tužilaštva u Prištini i kosovske policije 3. septembra, navodi se da je 2. augusta uhapšeno šest osumnjičenih osoba, kojima je određen pritvor do 48 sati.

Sva šestorica osumnjičenih, inače punoletne osobe, osumnjičeni su za tri krivična dela u junu, u periodu kada je maloletnica, prema navodima policije i tužiteljstva, prijavljena kao nestalo lice.

Trgovina ljudima, seksualne usluge žrtve trgovine ljudima i silovanje su dela su za koja se oni sumnjiče.

“Uveravamo javno mnjenje da je za oba krivična slučaja u kojima se radi o maloletnoj žrtvi, tužilaštvo u koordinaciji s drugim nadležnim institucijama profesionalno i odgovorno poduzelo sve potrebne istražne radnje i nastavlja s preduzimanjem daljih istražnih radnji”, navodi se u saopštenju.

Što se tiče petorice osumnjičenih za silovanje, za svakoga je određena mera pritvora od mesec dana.

Zbog slučaja od 30. augusta, generalni direktor kosovske policije Samedin Mehmeti je dao ostavku iz “ličnih razloga i zbog profesionalne savesti”.

Dan kasnije, ostavku je dao i Ali Gaši, koji je vodio Direkciju za tretman zatvorenika i maloletnika u Kosovskoj popravnoj službi.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 2. septembra pomenuo još dve smene.

“Razrešeni su visoki činovnici: direktor regionalne policije u Prištini i direktor operative u Regionalnoj direkciji Prištine”, naveo je on na Fejsbuku.

Civilno društvo i brojni građani izrazili su negodovanje povodom ovog slučaja i 30. i 31. augusta u Prištini organizovana su dva protesta sa zahtevima za zaštitu žena i borbu protiv nasilja nad njima.

Comments

Pročitaj još