• Početna>
  • Vesti>

Počeo proces preregistracije; Srbi ne žele da registruju svoja vozila sa “KM” na “RKS”

Foto: Radio Mitrovica sever

Proces preregistracije vozila sa “KM” i ostalim tablicama sa oznakama gradova na Kosovu i Metohiji na “RKS” table, počeo je zvanično danas, i prema adminstrativnom uputstvu Vlade Kosova trajaće do 31. oktobra.

U centrima za civilnu administraciju u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan, do ovog trenutka, niko nije predao dokumenta za preregistraciju, saznaje Radio Kosovska Mitrovica.

Rukovodilac Centra za registraciju vozila u Severnoj Mitrovici Ardita Ademi-Istrefi, nije potvrdila naše saznanje, već nas je uputila na MUP u Prištini, da mejlom zvanično zatražimo podatke.

Mitrovčani sa kojima smo razgovarali, očekuju konačan dogovor Beograda i Prištine o ovom pitanju.

Aleksa iz Kosovske Mitrovice za Radio KM kaže da o tome uopšte ne razmišlja.

“Mislim da treba da se postigne neki dogovor u vezi toga, ne treba da radimo mi to, preregistraciju vozila. Očekujemo da vozimo na KM tablice, tj na srpske tablice”.

Sličnog mišljenja je i Bojan, koji neće preregistrovati svoje vozilo, jer smatra da je jedino važno kakva poruka stiže iz Beograda i konačan sporazum u vezi ovog pitanja.

“To što je Kosovo započelo sa procesom preregistracije je potpuno nevažno. Ja kao i svi ovde čekam odluku države Srbije o tablicama, a o tome se i dalje pregovara. Uradiću što i svi, ali nakon konačnog dogovora. U ovom trenutku sigurno ne”. 

Odluku o preregistraciji, vlada Aljbina Kurtija donela je 8. jula, a sam rpoces trebalo je da započne od 1. avgusta.

Nezadovoljni ovom odlukom, Srbi su krajem jula podligli barikade na više lokacija na severu Kosova i Metohije, u znak protesta. Nakon toga, Vlada Kosova je odložila primenu odluke na mesec dana.

U međuvremenu, u Briselu su započeti pregovori na najvišem politilkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, uz posredstvo izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, koji nisu rezultirali dogovorom dve strane,

Usledila je poseta Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan gabrijela Eskobara Prištini, Severnoj Mitrovici i Beogradu. 

U narednim danima postignut je sporazum o ličnim dokumentima, koji podrazumeva da Kosovo neće koristiti ulazno-izlazni dokuemnt za građane centralne Srbije, dok je Beograd odlučio da tu meru ukine, od 1. septembra, za građane koji poseduju kosovska lična dokumenta.

Ovaj sporazum primenjuje se od danas, a od juče se na prelazima sa Kosovom nalaze disklejmeri sa obaveštenjem da “omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine se vrše isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u dijalogu 2011. godine”. U obaveštenju dalje stoji da se “ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova, kao i da se ne može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujeidnjenih nacija 1244 (1999)”.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar poručio je da se nada da će dogovor o registarskim tablicama i ličnim dokumentima između Srbije i Kosova biti pronađen, da će ljudi na severu Kosova nastaviti da žive u miru i da neće biti opterećeni dodatnim administrativnim procedurama.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da su ostala još dva meseca kako bi se došlo do rešenja problema kada su u pitanju srpske registarske tablice na severu Kosova.

Miroslav Lajčak je naveo da veruje da će se doći do rešenja kao što je to bio slučaj i sa ličnim kartama. Dodao je da su neke ideje predložene stranama koje učestvuju u dijalogu u Briselu da je optimista.


Comments

Pročitaj još