• Početna>
  • Vesti>

Reakcije gradonačelnika opština sa srpskom većinom povodom izjave Dželjaja Svečlje o potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću

Gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović saopštio je da je i pored ulaganja ogromnih napora od strane Srpske liste i države Srbije da se sačuva mir, očigledno da su namere lidera kosovskih institucija, poput ministra Dželala Svečlje suprotno orijentisane i da je njima potreban haos, kako bi prikrili sopstvenu nesposobnost da reše osnovne probleme građana.

“Zato i svakodnevno slušamo brutalne laži o svakom ko se drzne da brani kućni prag, a posebno protiv potpredsednika Radoičića, koga Svečla ne vadi iz usta, što bi rekao naš narod, i koga predstavlja na najgori način a da za to nije dao nijedan dokaz, niti će takav dokaz ikada imati” stoji u saopštenju gradonačelnika Opštine Zvečan.

Milović dodaje da je ovo jedino podneblje u svetu gde je prećeno lekarima, gde se zdravstveni radnici hapse i oduzimaju lekovi.

Šubarić: Srbi sa strahom primaju Svečline izjave

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić je istakla da Srbi na Kosovu i Metohiji sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera, koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje.

“Da nije žalosno, bilo bi smešno da ministar policije Svečlja govori o borbi za zakonitost, a da pri tom nije dao nijedan odgovor kada će odgovorni za desetine napada na Srbe biti privedeni pred lice pravde, i da li je zakonit bio upad u našu opštinu bez sudskog naloga januara ove godine” navela je Šubarić.

Katarina Ristić Ilić: Ovakve izjave najdirektnije podgrevaju međuetničku netrpeljivost

U trenutku strašne krize koja pogađa čitav svet izjave kojima se očigledno kriminalizuje čitav srpski narod na Kosovu i Metohiji od strane ministra policije Dželala Svečle izazivaju strah među našim narodom koji se svakodnevno suočava sa problemima i napadima.

Ovakve izjave su napad na svakog Srbina bez obzira da li živi na jugu ili severu, i oni najdirektnije podgrevaju međuetničku netrpeljivost čiji je rezultat po pravilu napad na naše građane ili na njihovu imovinu.

Pozivam međunarodne predstavnike da hitno reaguju i ne dozvole da neodgovorni pojedinci ugrožavaju mir na ovim prostorima.

Jevtić: Milan Radoičić nije kriminalac, već čovek koji se politički bori za interese svog naroda

Gradonačelnik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić je u saopštenju dostavljenom medijima izjavio da je položaj Srba na Kosovu iz dana u dan sve teži i teži.

“Na delu je opšta kriminilizacija svih Srba na Kosovu. Izgovori za kriminalizaciju Srba su različiti. Nekada je to srpska plazma keks ili koji litar srpskog ulja, ponekad lična karta ili tablice, u zavisnosti gde kao Srbin živite na Kosovu” navodi Jevtić.

Jevtić napominje da sve može poslužiti kao povod da se podižu optužnice protiv Srba, jer kako je primetio “ako si Srbin, ti smetaš”.

Istakao je da Radoičić nije kriminalac.

“Milan Radoičić nije kriminalac već čovek koji se politički bori za interese svog naroda. Srpska lista nije kriminalna već politička organizacija koja je bedem odbrane Srba! Srbi nisu nikakvi i ničiji ”špijuni” već narod koji želi da živi u miru i slobodi! Potrebno je odmah prestati sa institucionalnim nasiljem nad Srbima! Potreban nam je mir, a ne sukobi” zaključuje se u saopštenju gradonačelnika opštine Štrpce Dalibora Jevtića.

Vulović: Srpski narod dobro zna koje su namere Svečlje

Gradonačelnik Opštine Zubin Potok Srđan Vulović istakao je da srpski narod a posebno građani Ibarskog Kolašina znaju kakve su namere kosovskog ministra Dželjaja Svečlje.

“Srpski narod a posebno građani Ibarskog Kolašina dobro znaju kakve su namere gospodina Svečlje i svite iz Prištine, kao što znaju ko je odgovoran za njihovo svakodnevno maltretiranje u našim selima, na našim putevima i kućama, i neće uspeti namera Svečlje da lažima o istaknutim Srbima, poput gospodina Radoičića, ili izmišljotinama o srpskom državnom rukovodstvu umanji njegovu odgovornost za sve što se čini priotiv golorukog naroda, ali i protiv mira na ovim prostorima” naveo je Vulović.

Milošević: Mir je osnov delovanja Srpske liste i nasušna potreba srpskog naroda.

Gradonačelnik Opštine Novo Brdo Saša Milošević naveo je preduslov mira, da oni koji vode institucije ne koriste svoj položaj za ugnjetavanje građana.

“U tom smislu pozivam Dželala Svečlu da umesto lažnih optužbi protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika, pre svega gospodina Milana Radoičića, građanima da odgovore na pitanje kada će živeti bolje, kada će početi da se ispunjavaju obećanja koje je davao u kampanji zajedno sa svojim kolegama, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode, kada će se omogućiti bezbednost za povratak 250.000 raseljenih, kada će se Srbima vratiti imovina, kada će prestati šikaniranje našeg sveštenstva i kada će javno objaviti koliko je samo u poslednjih nekoliko godina bilo ubistva i drugih teških krivičnih dela u sredinama u kojima ima apsolutnu vlast, pošto je severom više nego opsednut” navodi Milošević.

Radojević: Svaki napad na Radoičića je dokaz ispravnosti njegovih postupaka

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević je u svom saopštenju prosleđenom medijima istakao da Svečlja pokušava da spasi svoju političku stranku od suda javnosti.

“Svesni namere Dželala Svečle da opravda neosnovanu upotrebu sile, prekoračenje ovlašćenje i ugrožavanje mira, nije nas iznenadila njegova izjava protiv potpredsednika naše stranke gospodina Radoičića, niti njegova potreba da za sve okrivi njega, ili Srpsku listu ili čak predsednika Aleksandra Vučića” navodi Radojević.

U svom saopštenju gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica ističe da Srbi znaju vrlo dobro da su svi napadi na potpredsednika Radoičića plod potrebe da se “oslabe Srbi na Kosovu i Metohiji i pokori sever”.

“Koristim priliku da javno pitam da li je kriminal bio kada je Dželal Svečla sa svojim partijskim kolegama kamenjem gađao svojevremeno policajce u Prištini, da li je tada razmišljao o njihovoj bezbednosti, njihovim životima, njihovim porodicama i da li je sebe nazivao kriminalcem koji ugrožava zakonitost i vladavinu prava” upitao je Radojević.

Todić: Neistinama skrivaju svakodnevno maltretiranje naroda

Gradonačelnik opštine Leposavić zoran Todić ocenio je da Priština kako je rekao kriminalizacijom severa, nastoji da prikrije “svakodnevno maltretiranje naroda i da se radi o neistinama..

“Plasiranjem neistina i pokušajem kriminalizacije severa Kosova i Metohije, Svečla uporno sakriva svakodnevno maltretiranje građana četiri opštine na severu Kosova i Metohije od strane njegove ROSU policije, pokušavajući da ih dugim cevima i pod punom ratnom opremom zaplaši. Privođenje medicinskih radnika, pretresi i oduzimanje medicinske opreme, primeri su necivilizacijskog čina koji je retko gde zabeležen u svetu, a Dželal Svečla time može da se pohvali. Napomenuo bih i prokopane puteve u blizini administrativne linije, kojima su mnoge naše stanovnike koji žive u blizini sprečili da dođu do svojih kuća i imanja, kako bi obrađivali i živeli normalno kao vekovima unazad” naveo je Todić u saopštenju.

Todić dodaje da se u zadnjih nekoliko godina na severu nije dogodilo nijedno teško krivično delo, te da kosovski ministar policije to ne pominje.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja u intervjuu za N1 kaže da je Sever Kosova u prethodnih 20 godina bio El Dorado za kriminalce. Kriminalom se, kaže, bave i Srbi, i Albanci, i Bošnjaci, ali da političku podršku za svoje nelegalne aktivnosti imaju u Beogradu. Kao primer postojanja veze kriminala i politike navodi potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je na „crnoj listi“ SAD, a koji, kako kaže, uživa podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. „Kada analiziramo bezbednosnu situaciju na severu, onda shvatamo da se ne radi samo o nedavnoj krizi. Sever Kosova, odnosno četiri opštine na severu Kosova, kao oblast su bile poput ‘crne rupe’ u vladavini prava. Reč je o oblasti koju karakteriše izuzetan stepen krijumčarenja robe, gde su se kontinuirano i nekažnjavano dešavale različite vrste kriminalnih radnji“, navodi Švećlja.

Podseća da je kosovska policija samo u poslednjih nekoliko meseci na severu otkrila pet laboratorija sa drogom, kao i radionice za rudarenje bitkoina koje su radile „na crno“.

„Zaustavili smo deset kamiona sa švercovanom robom, posebno robom koja podleže akcizi, i suočili smo se sa različitim kriminalnim grupama koje su pokušavale da održe ovu kriminalnu situaciju. Postoji jasna veza između politike i kriminala, a kada kažem kriminal, govorim o multinacionalnim vezama. Znači, koliko smo puta hapsili kriminalne grupe, činili su ih Albanci, Srbi, Bošnjaci, kako sa Kosova, tako i iz Srbije“, ističe Švećlja.

Kosovski ministar dodaje da je, međutim, karakteristično to što Vlada Srbije ne samo da toleriše pomenute kriminalne grupe, već ih i podržava i koristi za dodatni pritisak na lokalno stanovništvo.

Kao primer postojanja veze kriminala i politike izdvaja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je na „crnoj listi“ SAD i kog kosovsko pravosuđe sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

„Radoičić je ličnost koja uživa javnu podršku ne samo Srbije, već i nekih političkih predstavnika Kosova, ali je istovremeno na crnoj listi SAD zbog učešća u organizovanom kriminalu. Imamo mnogo dokaza da je, između ostalog, nedavno ilegalno ušao na Kosovo. Imamo izjave funkcionera Srpske liste koji su rekli da je Radoičić 31. jula i 1. avgusta bio na barikadama i da je bio organizator i branilac ovih barikada. To znači da imamo dovoljno dokaza o njegovim kriminalnim aktivnostima“, konstatuje Švećlja.

Poenta je, kako kaže, da postoji potupni nedostatak saradnje vlasti u Beogradu sa vladom u Prištini kako bi Radoičić bio izveden pred lice pravde.

„Da stvar bude još gora, on (Radoičić) uživa direktnu podršku predsednika Srbije“, kaže Švečlja.

Comments

Pročitaj još