• Početna>
  • Vesti>

Priština izdvaja 40 miliona evra za plaćanje struje na severu KiM

Foto: Radio Mitrovica sever

Ministar finansija u Vladi Kosova, Hekuran Murati kaže da je vlada odlučila da izdvoji 40 ​​miliona evra za plaćanje struje opštinama sa srpskom većinom na severu KiM, navodeći da se radi o obavezi iz sporazuma sa Evropskom asocijacijom za saradnju operatora prenosnog sistema za električnu energiju (ENTSO-E).

Murati je na sednici vlade u Prištini rekao da Kompanija za prenos električne energije na Kosovu (KOSTT) prolazi kroz finansijske poteškoće zbog obaveza koje ima prema ENTSO-E kako bi nastavila da bude u istom regulatornom bloku i primenila ugovor koji je na snazi dve godine i sada je vreme da se nastavi.

Ta odluka dolazi u vreme primene mape puta u sprovođenju sporazuma o energetici Beograda i Prištine postignutog u Briselu.

Evropska unija u utorak je saopštila da ima kašnjenja u primeni mape puta, navodeći da su razlog za to “tehnički problemi”.

Portparol EU Peter Stano rekao je za Radio Slobodnu Evropu da je krajnja odgovornost za uspešnu implementaciju energetskog sporazuma i mape puta u rukama dve strane.

Prema rečima Stana, KOSTT, KEDS i “Elektrosever” su u redovnoj komunikaciji i da redovno izveštavaju EU i SAD, kao i da će Unija pomoći stranama sa otvorenim pitanjima koja mogu imati o mapi puta.

Zvaničnici institucija energetskog sektora u Prištini rekli su da su ispunili svoj deo mape puta, a to je licenciranje srpske kompanije, u ovom slučaju kompanije “Elektrosever”, koja će snabdevati i naplaćivati struju na severu.

Naredni korak je trebao da bude da kompanija “Elektrosever” u roku od sedam dana dostavi KEDS i KOSTT najnovije dostupne podatke o potrošačima na severu Kosova. Iz KOSTT navode da te podatke još uvek nisu dobili.

Comments

Pročitaj još