• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Priština želi krizu, ne žele da vide KM tablice

Foto: Tanjug

Priština želi krizu i želi da pravi probleme, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da je zbog toga zabrinut, i dodao da u Prištini ne žele da vide “KM” tablice.

Na pitanje šta očekuje od 1. avgusta za kada je Priština najavila recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica, te smatra li da druga strana argumente pronalazi u Briselskom sporazumu, u delu oko slobodi kretanja, gde se spominju KS i RKS tablice, Vučić je primetio da kada neko želi da uvek pronađe krivca u Beogradu, to sa lakoćom i poluistinama čini.

“Kada govore o KS i RKS tablicama – čak i da ostavimo po strani da šest tačaka Briselskog sporazuma, koje su suština, o ZSO, ne žele da ispune, vrlo je jednostavno kontrapitanje – a, što ste ukinuli KS tablice i ostavili samo RKS”, upitao je Vučić.

Kako je rekao, nikada ništa nije izbilo zbog tablica, već je problem u bezobzirnosti samo jedne strane i njihovih pomagača, koji misle da mogu da ponižavaju Srbiju i srpski narod na KiM dokle hoće.

“Suština nije ni u KS ni u RKS tablicama, samo je važno da nema KM tablica. Baš njih briga i za KS i za RKS tablice, za to nikog nije briga, osim možda dežurnih partiota koji ne znaju ni dva mesta na KiM da pokažu na mapi… Suština je da ne žele da vide KM, tablice Kosovske Mitrovice”, rekao je Vučić.

“Ime mandatara koji će formirati vladu za oko 12 dana”

Predsednik Srbije rekao je da će se vrlo brzo – za oko 12 dana, znati ime mandatara, koji će sastaviti vladu.

Predsednik je istakao i da kada se bude znalo ko je mandatar, vlada biti vrlo brzo formirana.

On je to rekao nakon obilaska završnih radova na Kuli Beograd odgovarajući na pitanje novinara “koliko ste blizu imena novog mandatara, odnosno kada će biti formirana nova vlada”.

Vučić se osvrnuo i na spekulacije koje su se pojavile u medijima da će novi mandatar biti ministar finansija Siniša Mali:

“Napisali su da će to biti Siniša Mali, pošto je to objavio jednan član vlade koji je mislio da bi on sam trebalo da bude predsednik vlade, jer je u Siniši Malom video najveću konkurenciju”, kazao je Vučić.

Napisali su, takođe, dodao je Vučić, da Siniša Mali već piše ekspoze i otkrio kako mu je posle te vesti ministar Mali u šali poslao sa bazena poruku “vidi kako mi je dobar ekspoze”.

Predsednik je rekao da su takve vesti neistine i ocenio ih kao “besmislice”, te zamolio građane da takve stvari ne čitaju. 

“Narednih osam meseci kritični za Srbiju,kao i celu Evropu”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će narednih osam meseci biti ključno za Srbiju, kao i celu Evropu i svet, to jest do kraja marta.

“To su kritični meseci za nas. Zašto pominjem da je i avgust čak kritičan, zato što imamo već problema sa vodosnabdevanjem zbog suša, jer nikada hidrologija nije bila lošija. Ne mogu barže da nam dovoze ugalj, pošto je dubina Dunava na 1,7 do 1,8 metara i nemoguće je naći velike brodove sa gazom do metar. To pravi muke u proizvodnji struje i vode i svega drugog. Ne bismo danas uvozili struju da imamo normalnu hidrologiju, rekao je Vučić.

Kaže da finansijski moramo da budemo spremni jer uvozimo i sada struju, pošto svi koriste klimu, što je sada i normalno.

“I avgust će za nas biti težak jer ćemo morati da radimo na novim otkrivkama,pa ćemo nekoliko danas ili najmanje dve nedelje imati nižu prozivodnju uglja. Zato ugalj uvozimo na sve načine i koristimo sve moguće kamione i vozove. 

Obeležavanje “Oluje” 4. avgusta u Novom Sadu

Predsednik Srbije najavio je da će obeležavanje godišnjice operacije hrvatske vojske “Oluja”, tokom koje je proterano i ubijeno više stotine hiljade Srba, biti održano 4. avgusta u Novom Sadu.

Predsednik Vučić je pozvao sve građane da dođu 4.avgusta u 20 sati na centralni gradski trg u Novom Sadu. 

“Obično smo birali manja mesta, išli smo od Veternika, Futoga, Busija, sve mesta gde su nastanjeni Krajišnici. A Novi Sad je mesto koje je procentualno primilo najviše Krajišnika”, rekao je Vučić, posle obilaska radova na Kuli Beograd.

On je kazao da će se u Novom Sadu obeležiti godišnjica velikog stradanja srpskog naroda i najveće etničko čišćenje na evropskom tlu.

Comments

Pročitaj još