• Početna>
  • Vesti>

Polaznici Prizrenske letnje duhovne škole svojim prisustvom uveličali slavu crkve Svete Nedelje u Prizrenu

Foto Radio Goraždevac

Liturgijom je načalstvovao otac Marko Kojić koji se sa sveštenikom Igorom Batezom i đakonom Nenadom Idrizovićem i veroučiteljima Nemanjom Protićem, Darkom Nikolićem i Draganom Budimlijom vodio polaznike duhovne škole po Kosovu i Metohiji. Pored otaca Marka i Igora i đakona Nenada, liturgiju su služili još i iguman manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena arhimandrit Mihajlo, jeromonah Isidor, profesor Prizrenske bogoslovije i jerej Vladan Vukomanović, starešina crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Otac Mihajlo je u besedi koju je proizneo na kraju liturgije govorio o mučenici Nedelji koja je svoj život posvetila Bogu:

„Ona je bila mučenica i  podvižnica i Gospod je proslavio  njeno ime i hramova njoj posvećenih ima i na mnogo  mesta , i na mnogo mesta se danas slavi što potvrđuje da je  velika ugodnica Božja i zaštitnica  svakom ko joj se bude istinski molio“, kaže otac Mihajlo.

On se zahvalio  učesnicima i organizatorima Duhovne škole jer kako je kazao da oni nisu došli, bilo bi svega nekoliko vernika na službi Božjoj:

„Da zablagodarimo i veroučiteljima, sveštenicima i svima koji ste došli  jer da nije vas imalo bi nas mnogo manje. Blagodaću Božjom napunili ste danas  ovaj hram a kada se napuni hram onda se napuni i duša i svi mi braća i sestre osetimo tu toplotu i ljubav Božju koja nas i okuplja ovde, jer ništa materijalno nas ne bi moglo okupiti ovde osim ljubavi Božje i ljubavi prema ovim svetinjama i ovom gradu koji je za sve one koji ovde žive ili su nekada živeli jedno mesto koje je posebno. I ovaj narod koji nam  stalno dolazi upravo govori da Prizren ima sa ovim svetinjama veliku blagodat i da je natopljen suzama i molitvama“, rekao je iguman manastira sveti Arhangeli, otac Mihajlo.

Otac Mihajlo se zahvalio „malobrojnom prizrenskom stadu“ i kazao da zahvaljujući njima koji dolaze u ovu crkvu i pale sveću u njoj, svetinja opstaje:

„Važno je da ima i ova sveća naša, koju smo mi Srbi zapalili, da svedoči da je ovo naš hram i da nam ga ne mogu oduzeti, sve dok mi budemo tu. Zato, izdržite, opstanite, borite se, vraćajte se, idite, dolazite, radite ostalo u životu što trebate da radite, ali se i držite svog grada, svog Prizrena. Jer vi Prizrenci, koji ste retke zverke u ovom vremenu, jeste oni koji nas dočekuju, vi ste domaćini. Nek nam Gospod da snage da opstanemo i ostanemo i da se radujemo Gospodu, a radujući se Njemu, radujemo se jedni drugima. Jer ne možemo da pričamo o Gospodu i ljubavi Gospodnjoj, ako ne volimo ljude oko nas. Zato neka svako od nas nađe u sebi onu istinsku ljubav prema Bogu, a ona će se umnožiti prema ljudima, prema Bogu i prema svakom čoveku“, kaže otac Mihajlo.

Otac Igor Batez, sveštenik paraklisa Svetog Jovana Zlatoustog u Studentskom gradu u Beogradu je čestitajući slavu domaćinima rekao da  se svaki put kad  prisustvujemo Svetoj liturgiji  u duhu sabiramo sa svima koji služe oltaru Božjem.

,,Bog nas je sabrao ovde i neka bi nas sabirao uvek  ne samo u Prizrenu i na ovom svetom mestu već na svakome  mestu gde je postavljen oltar Božji. Kada god prisustvujemo Svetoj liturgiji mi se u duhu sabiramo i sada smo zajedno u duhu,  a to znači i u istini, u Bogu sa svima onima koji danas proslavljaju Svetu Nedelju  i postavili su oltar i služe oltaru Božjem . Neka bi Bog dao da na mnogo godina i svake godine se sabiramo ovde i dolazimo u Prizren često i češće, ne samo jednom nego i više puta u toku godine i neka bi Bog dao da se sabiramo i svuda oko svojih sveštenika i episkopa da proslavljamo ime Božje“, rekao je otac igor.

Na kraju liturgije je obavljeno i osvećenje i rezanje slavskog kolača koji je ove godine umesila književnica rodom iz Prizrena Radmila Knežević. Za narednu godinu za domaćina se prijavio pevač prizrenskih pesama Ranko Šemić.

U porti se posle liturgije nastavilo druženje uz posluženje a gosti su mogli od domaćina da čuju i više o crkvi Svete Nedelje koja je zadužbina Marka Kraljevića.

Comments

Pročitaj još