Deca sa KiM u Herceg Novom, svoji na svome

Foto: TV Most

Crveni krst Srbije i ovog leta u dečijem odmaralištu “Krista Đorđević” u Baošićima na Crnogorskom primorju organizuje boravak dece iz socijano ugroženih porodica sa Kosova i Metohije, ali i drugih delova Srbije.

Mališane je obišao predsednik Crvenog krsta Srbije profesor dr Dragan Radovanović, generalni sekretar Ljubomir Miladinović, generalni konzul Srbije u Crnoj Gori i predstavnici opštine Herceg Novi.

Radovanović je naglasio da je rad odmarališta u Baošiću na zavidnom nivou, i da mališanima pruža priliku da bar na trenutak zaborave život u ugroženim teritorijama, kroz aktivnosti koje za njih organizuje Crveni krst Srbije.

“Deca koja ovde dolaze poznaju ružno lice života, oni su obespravljeni, samim tim što ne poznaaju ono lepše lice života i koje su im sve šabse i mogućnosti u životu. Treba da se bore za to lepo lice, a kako da se bore ako ga ne vide zbog očaja u kojem žive. Zadatak ove letnje škole je da deci pokaže tu lepšu školu života, da im pokaže da postoje mogućnosti i za njih trebaju i moraju da se bore. Ne smeju da odu na stranputicu, oni imaju sve uslove da odu na stranputicu, naš zadatak je da im pokžemo pravi put. Oni dođu ovde sa strahom od nepoznatih ljudi, ovde se to prevazilazi, počinju da veruju ljudima, svojim vršnjacima, da se druže i da to drugo, lepše lice života prenesu deci koja nisu mogla da dođu ovde”, rekao je predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović.

Mališane su obišli i predstavnici opštine Herceg Novi ističući da svako dete mora imati srećno detinjstvo.

“Radujemo se što deca iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji borave u našem gradu. Upoznati smo sa činjenicom da oni na KiM nemaju normalnu budućnost. Danas kada svi pričaju o ljudskim pravima mi smo suočeni sa jednom poraznom stvarnošću, da naši sunarodnici na KiM nemaju ta ljudska prava. Oni su svakodnevno izloženi šikaniranju, oduzeto im je pravo na detinjstvo i na budućnost. Mi kao lokalna samouprava, i ako iz druge države, Kosovo i Metohiju vidimo kao sastavni deo našeg nacionalnog identiteta, i u skladu sa našim mogućnostima uvek ćemo biti spremni da pomognemo. Ova deca moraju znati da su ovde svoji na svome, ovo nije inostranstvo, ovo je koliko naša i njihova zemlja. Nama je izuzetno drago ako im na neki način možemo pružiti da uživaju, a sutra da dobiju lepo detinjstvo kakvo zaslužuju sva deca na svetu”, poručio je predsednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović.

Program letnje škole za oko pedesetak mališana sa KiM, ukupno ih je oko dvestotine, realizuje se kroz rad volontera Crvenog krsta iz Šapca i Rume.

Comments

Pročitaj još