• Početna>
  • Vesti>

Predsednik Egipta u Beogradu – Vučić: Poseta ima istorijski karakter; El Sisi: Volimo srpski narod

Foto: Tanjug

Ispred Palate “Srbija” organizovan je svečani doček uz najviše počasti za predsednika Abdela Fataha el Sisija, a potom je usledio sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tokom višednevne posete razgovara se o jačanju saradnje, investicijama i trgovini između dve zemlje, koje neguju prijateljske odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Potpisan je niz bilateralnih sporazuma i memoranduma o razumevanju, a dva predsednika su posetu ocenila istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je velika čast što Srbija ima priliku posle gotovo četiri decenije da ugosti egipatskog predsednika.

“Ova poseta za nas ima istorijski karakter. Neretko volimo da nešto nazovemo istorijskim, ali sam siguran da će nam produbljivanje naših odnosa mnogo toga doneti u budućnosti. Uveren sam da su naši današnji razgovori pružili snažan impuls koji će se videti u međunarodnoj areni i u najkonkretnijim ekonomskim oblastima i brojnim projektima koje ćemo da radimo zajedno”, kazao je Vučić.

Mnogo je oblasti, dodaje, koje su otvoreni sa Egiptom.

“To je tek početak. Dogovorili smo ubrzanu saradnju, od sajmova, svuda će Srbija prisustvovati”, naveo je Vučić.

Razgovarali su, dodaje, o mnogo konkretnih tema.

“Siguran sam da ćemo ustanoviti dobru saradnju o prodaji žitarica Egiptu. Dobili smo sertifikate za pšenicu i jabuku, nadamo se i za goveđe meso. Pokušaćemo do kraja godine da usaglasimo sporazum o slobodnoj trgovini”, istakao je predsednik Vučić.

Smatra da u oblasti vojno-tehničke saradnje imamo mnogo toga da ponudimo jedni drugima, da napravimo zuajednička preduzeća i da se oslonimo jedni na druge.

“Samo u poljoprivredi ove godine smo u prvih šest meseci pokrili ono što nam je u prethodnoj godini bila razmena”, ukazije Vučić.

Navodi da je direktna avio-linija zbog kovida morala da bude prekinuta, ali da bi trebalo da se uspostavi direktna linija Beograd-Kairo.

Govorili su, dodaje, o situaciju u svetu, u regionu Mediterana, Evropi, i situaciji u Ukrajini.

“Dogovorili smo veoma blisku saradnju između naših ministarstava spoljnih poslova, da u međunarodnim forumima blisko sarađujemo. Imaćemo vremena i sutra da govorimo. Želja srpskog naroda i svih građana Srbije koja je nepodeljena – nikada nećete čuti loše od građana Srbije o Egiptu. Ponosan sam što posle 35 godina mogu da budem domaćin egipatskom predsedniku, uveren da će naša saradnja biti mnogo bliža u budućnosti, zahvaljujući i tako velikom lideru kao što je El Sisi”, istakao je Vučić.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi rekao je na konferenciji za novinare, da mu je čast  što je prvi put u Srbiji i zahvalio na gostoprimstvu.

Isto tako kao što je predsednik Vučić rekao da srpski narod voli Egipat, tako i egipatski narod voli srpski narod, rekao je El Sisi.

“Vi ste uvek dobrodošli u svoju drugu domovinu”, rekao je egipatski predsednik. 

Naveo je da se nada dobrim rezultatima posete i poželeo još jaču saradnju u svim sferima.

“Moram reći da u Egiptu svi znaju ko je bio Josip Broz Tito, on je kod nas mnogo cenjen”, rekao je El Sisi.

Rekao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o politici, nauci, biznisu, pogotovu o investicijama i razmeni iskustva u poljoprivredi.

Bilo je reči i o ratu u Ukrajini, a egipatska vizija je da se sve reši mirno i kroz sporazume, rekao je El Sisi.  

Najavljujući da će u Šarm el Šeiku biti održana konferencija o klimatskim promenama, El Sisi je pozvao Vučića da joj prisustvuje. 

Tokom ceremonije između Vlade Srbije i Vlade Egipta potpisano je više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je orden predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju. El Sisi je odlikovan za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Comments

Pročitaj još