Praznik Sveta Nedelja u Batusu

Foto: Kim

U hramu Svete Velikomučenice Nedelje u Batusu, liturgijom i rezanjem slavskog kolača, obeležena je hramovna i seoska slava.

I ove godine okupio se veliki broj vernika na liturgiji u crkvi iz 14. veka posvecenoj Svetoj Velikomucenici Nedelji. Otac Nikola Dragićević je podsetio sve da je ovo blagi dan svetiteljke i da treba da bude put spoznanja vere i duhovnih vrednosti.

“Ona je spasiteljica, doktorica, miropomozica. Mi joj svake godine prinosimo molitve, za spas ne samo naše duše, nego i njene. Sa verom u Boga, uvek ćemo biti ovde, u ovom selu, okolini. Nikada nećemo otići, možemo da odemo na par dana i da se vratimo. Sveti velikomučenica Nedelja, danas nije sa nama, ali duhovno jeste. Ona nas čuje, vidi, zajedno sa nama i sa našim Svetim Apostolima proslavlja svoje krsno ime i svoju slavu”, kazao je otac Nikola Dragićević.

Onako kako običaji i nalažu, prerezan je slavski kolač i određen naredni domaćin slave. Oba domaćina poželela su dobro zdravlje okupljenim vernicima i meštanima Batusa.

“Jako je teško doći do kolača u selu Batusu. Za crkvu Sveta Nedelja verovatno postoje priče da ima razloga zašto je tako. Da je dobro za zdravlje, napredak čitave porodice i čitavog sela da se to proslavi onako kako se može. Obavezno je imati slavski kolač, žito i vino, a sve ostalo kako uslovi dozvoljavaju”, kazala je Gordana Ničić ovogodišnji domaćini iz Batusa.

Predsednik sela Marko Arsić i novi kolačar za sledeću godinu smatra da se broj okupljenih vernika povodom seoske slave stalno smanjuje.

“Ovo znači puno za mene i moju porodicu, za zdravlje i spasenje. Narednih godina je bilo puno ljudi, iz godine u godinu sve je manje, mi se trudimo da to obeležimo na najbolji mogući način”, kazao je predsednik sela Marko Arsić, domaćin za narednu godinu.

Za okupljene vernike i meštane Batusa, Sveta Nedelja je poseban praznik. Tradicija svakog domaćina je da se što bolje pripremi za ovaj dan i dočeka goste.

“Ovo je veliki i značajan praznik za sve nas meštane Batusa . Slavimo danas u čast naše zaštitnice Svete Nedelje, dočekujemo goste. Svake godine se obeležava svečano ovaj praznik, datum se nikada ne menja, samo dan. Dolaze nam posetioci iz centralne Srbije, bude skromno, ali lepo”, rekla je Danijela Simonović iz Batusa.

“Ovo je praznik ne samo za mene kao meštanina ovog sela, nego za sve. Na ovaj dan okupljamo se useoskom hramu na liturgiji, dolaze ljudi sa svih strana”, kazao je Ilija Savić.

“Ovaj praznik je za mene vrlo značajan. Moja ćerka i zet su danas bili kolačari I drago mi je što mogu da proslavim ovaj praznik sa njima, kao i sa okupljenim narodom”, rekla je Dobrila Toskić iz Blaca.

Batuse je selo kod Kosova Polja koje broji 80 srpskih kuća i 20 albanskih. U selu živi oko 300 Srba i bave se pretežno poljoprivredom. Poslednjih godina beleži se nagli odliv mladih zbog nezaposlenosti i loših ekonomskih prilika.

Comments

Pročitaj još