• Početna>
  • Vesti>

Rakić razgovarao sa Rauom o formiranju ZSO, bezbednosnoj situaciji i incidentima

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić sastao se danas sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevim Rauom, sa kojim je razgovarao o značaju formiranja Zajednice srpskih opština, osetljivoj bezbednosnoj situaciji i velikom broju incidenata, kada su u pitanju srpske sredine.

Rakić je tokom susreta svom sagovorniku preneo da mir i stabilnost nemaju alternativu i da OEBS ima važnu ulogu u ovoj oblasti.

Naglasio je da se danas problemi na Kosovu produbljuju ili rešavaju veoma sporo, i da srpska i druge nevećinske zajednice nailaze na prepreke u ostvarivanju svojih prava.

”Umesto da za goruće probleme nađemo rešenja, mi imamo sve veći broj problema u sferama koje se tiču normalnog funkcionisanja svakog društva, što je veoma zabrinjavajuće. Govorimo da je formiranje Zajednice srpskih opština nešto što će Srbima na Kosovu rešiti mnoge probleme, upravo se zato ona mora formirati odmah, bez ikakvih odlaganja” kazao je Rakić.

Ministar za zajednice i povratak je naglasio da ga zabrinjava činjenica da pokušaji da se napravi pomak u procesu povratka ne nailaze na razumevanje već se naprotiv ovaj proces sve više obesmišljava, što je nedopustivo jer mnoge raseljene porodice i dalje žele da se vrate.

Rakić je takođe istakao da se Srpska pravoslavna crkva na Kosovu danas suočava sa mnogim problemima i da se oni mogu jedino rešiti ukoliko za to postoji iskrena volja da se problemi rešavaju.

Comments

Pročitaj još