Obeležen Petrovdan u Velikoj Hoči

Foto: Radio Goraždevac

Praznik Svetih apostola Petra i Pavla liturgijski je proslavljen danas na crkvištu posvećenom Svetom Petru u Velikoj Hoči.

Svetu liturgiju služio je paroh velikohočanski, jerej Milan Stojković, a oko crkvišta se sabrao veliki broj Velikohočana i Orahovčana.

Otac Milan je u besedi posle pročitanog jevanđeljskog začala govorio o životima Svetih apostola Petra i Pavla.

Veliki deo okupljenih se pričestio, a posebna radost se videla na licima dece.

Otac Milan je osveštao i prelomio slavski kolač sa Živoradom Čubonovićem, domaćinom jedine porodice u Velikoj Hoči koja Petrovdan slavi kao krsnu slavu i prinosi kolač na ovome mestu.

Otac Milan je na kraju liturgije besedio o važnosti dolaska u crkvu i o važnosti posta i molitve. On je rekao da je to način da uzvratimo ljubav Božju koju On daje nama.

Na crkvištu Svetog Petra, po tradiciji koju pamte generacije i generacije Velikohočana, liturgija se služi samo jednom godišnje, na Petrovdan.

Niskim rastinjem i visokim krošnjama brestova „crkviše Svetog Petra“ je zaklonjeno od radoznalih pogleda. Za nju znaju samo meštani koji dovde stižu uzanim kolskim putem. Zimi kada sneg napada u ovom delu se najduže i zadržava, zato je u narodu put prozvan kao „duboki put“.

Crkva posvećena Svetom apostolu Petru, prema starim zapisima, postojala je još u 16. veku ali su je neprijatelji hrišćanstva, po predanju, srušili dva veka kasnije. I danas je neobnovljena, ali Hočani i Srbi iz Orahovca znaju za nju i tu, kraj njenih temelja, o svakom Petrovdanu redovno se okupljaju, pale sveće i mole se za svoje i zdravlje svojih bližnjih, ali i obnovu ove pravoslavne svetinje.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika a posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.

Comments

Pročitaj još