• Početna>
  • Vesti>

Kurti zatražio pomoć SAD da Kosovo postane član Partnerstva za mir

Foto Kabinet Aljbina Kurtija

Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć SAD da postanemo deo NATO programa Partnerstva za mir, poručio je juče kosovski premijer Aljbin Kurti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kurti je juče završio svoju zvaničnu posetu SAD, a među njegovim poslednjim aktivnostima je bio govor na Forumu za svetske poslove, koji se održavao u Njujorku.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na ovom govoru Kurti je isticao institucionalnu stabilnost i demokratiju na Kosovu.

Osim toga, izneo je tvrdnje da je Kosovo na prvom mestu po vladavini prava na Balkanu prema Svetskom projektu pravde,  takođe 17 mesto u borbi protiv korupcije prema Tranasparens international-u i 17 mesto po slobodi medija prema Reporters-u.

Takođe, Kurti je na ovom govoru zatražio pomoć od SAD kada je u pitanju učlanjenje u jednu od međunarodnih organizacija.

„Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć SAD da postanemo deo NATO programa Partnerstva za mir, dok ne postanemo punopravni član NATO-a“, rekao je premijer Kurti, navodi se u saopštenju.

U nastavku ovog govora on je govorio o ekonomskom i privrednom rastu na Kosovu, za koji smatra da je „impresivan“.

Stoga je pozvao američke, ali i albansko-američke biznismene da investiraju na Kosovu, u profitabilna preduzeća, kako je dodao, „za njih i za još brži društveno-ekonomski razvoj Kosova“.

Govoreći o energetici pomenuo je i pregovore sa MCC-om u Americi za projekat Compact, koji će, kaže, biti najveći energetski projekat na Kosovu – vredan 236 miliona dolara, a koji predviđa izgradnju sistema za skladištenje energije.

Comments

Pročitaj još