• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Srbija i Ekvatorijalna Gvineja na putu jačanja saradnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Ekvatorijalne Gvineje Simeonom Ojonom Esonom Angueom.

Selaković je rekao da je danas istorijski dan za odnose dveju zemalja, jer je prvi put jedan ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Ekvatorijalnoj Gvineji.

„Danas smo potpisali mnogo važnih i korisnih sporazuma za naše dve zemlje i ovo je samo početak naše dobre saradnje. Mi smo prijateljske zemlje i nije reč samo o formalnom prijateljstvu. Ekvatorijalna Gvineja podržava Srbiju u najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, a to je očuvanje našeg državnog integriteta i suvereniteta“ rekao je Selaković.

On je poručio da narod Ekvatorijalne Gvineje u Srbiji ima pouzdanog prijatelja, i izrazio uverenje da će dve zemlje saradnjom, razmenom iskustava i unapređenjem ekonomske i trgovinske razmene imati obostranu korist.

Prošle godine su, kako je podsetio ministar Selaković, dve države podigle nivo ekonomske saradnje i to treba da nastave da čine, ali i da sarađuju na svim drugim poljima.

„To znači da se ne podržavamo samo formalno, već da ta saradnja ima efektivan značaj, da se međusobno podržavamo u međunarodnim forumima, u međunarodnim organizacijama, u stvarima od multilateralnog značaja ali i u stvarima od bilateralnog interesa“, rekao je Selaković.

Selaković je, takođe, istakao značaj podizanja nivoa diplomatske saradnje, kao i saradnje u oblasti poljoprivrede, i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Srbija u prilici da prijateljskom narodu Ekvatorijalne Gvineje pomogne sa 30.000 doza antikovid vakcina.

Dvojica ministara danas su potpisali niz međudržavnih sporazuma: Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazum o prijateljstvu i saradnji dve vlade, Memorandum o saradnji protokola dva ministarstva spoljnih poslova, Memorandum o razumevanju o političkim konsultacijama, Ugovor o donaciji vakcina protiv virusa korona i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Izvor: Radio Mitrovica sever / Tanjug

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Comments

Pročitaj još