• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Dijalog mora biti principijelan i poštovati jednakost strana

Premijer Kosova Aljbin Kurti, izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolas Abot razgovarali su na sastanku u Prištini o održivom miru, dugoročnoj stabilnosti i regionalnoj bezbednosti.

Premijer Kurti se zahvalio visokom gostu na pomoći i podršci Ujedinjenog Kraljevstva pre, tokom i posle rata na Kosovu i proglašenja nezavisnosti.

“Velika Britanija je suštinski partner Kosova za razvoj i bezbednost”, rekao je Kurti pozdravljajući imenovanje izaslanika Piča kao ispravnu akciju koja će doprineti političkim procesima na Zapadnom Balkanu.

On je naglasio posvećenost održavanju i razvoju odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ističući dijasporu, kao most za produbljivanje saradnje u oblasti investicija i kulturne saradnje.

“Budućnost Kosova je u NATO-u i Evropskoj Uniji, a uloga Ujedinjenog Kraljevstva u ubrzavanju integracije Kosova u NATO je centralna. Sledeći i neophodan korak je članstvo Kosova u programu NATO Partnerstvo za mir, procesu koji donosi stabilnost regionu”, naglasio je Kurti.

Ser Pič je pohvalio odnose Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio spremnost za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti vladavine prava i bezbednosti.

Aljbin Kurti je obavestio gosta o započetim reformama, ističući posvećenost Vlade Kosova ekonomskom razvoju, reformi pravosuđa i dobrom upravljanju.

“Vlada Kosova je angažovana u procesu dijaloga u Briselu. Dijalog mora da bude principijelan i da poštuje ravnopravnost stranaka, kao i činjenicu da su krajnji korisnici građani, a ne političari“, rekao je premijer Kurti.

On je ponovio da teritorijalni integritet, suverenitet, funkcionisanje države, ustavnost i zakonitost, sve vreme i svuda, moraju ostati netaknuti.

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u regionu Zapadnog Balkana, ser Stjuart Pič je izrazio spremnost da pomogne u procesu dijaloga.

Ranije tokom dana ser stjuart Pič se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Izvor: Kosova Press, Kim

Foto: Kosova Press


Comments

Pročitaj još