• Početna>
  • Vesti>

Tokom januara tretirano oko 300 slučajeva potencijalne korupcije

Agencija za borbu protiv Korupcije tokom januara 2022. godine na Kosovu je tretirala oko 300 slučajeva vezano sa sprečavanjem i suzbijanjem korupcije.

U okviru sprovođenja zakonskog okvira za sprečavanje i suzbijanje korupcije, Agencija protiv korupcije je tokom januara 2022. godine, nakon završenih istraga u administrativnom aspektu, procesuirala 298 slučajeva koji se odnose na sprečavanje i suzbijanje korupcije u procesu prijavljivanja imovine, sprečavanje i suzbijanje korupcije, sprečavanje sukoba interesa, sprečavanje korupcije i sprečavanje korupcije u javnim nabavkama.

Tokom januara 2022. godine, Agencija protiv korupcije je sprovela postupke preliminarne istrage za 167 slučajeva, dve krivične prijave i 1 informacija su dovršene u januaru, i predate Državnom tužilaštvu u februaru, a takođe je jedna informacija predata Policiji Kosova.

U vezi sa postupcima za potpunu kontrolu imovine, APK je izvršila potpunu kontrolu imovine za 80 slučajeva, od čega 20 slučajeva je podvrgnuto potpunoj kontroli imovine, i preneta na dalju istragu, dok je u dva slučaja pokrenut postupak, po prijemu prijava.

U pogledu sprečavanja sukoba interesa, APK je tokom januara 2022. godine pokrenula 12 novih slučajeva, dala 9 odgovora subjektima koji su podneli zahteve za razjašnjenje sumnjivih situacija sukoba interesa, i takođe okončala 9 drugih obrađenih slučajeva, od kojih jedan ostavkom visokog funkcionera sa javne funkcije.

Što se tiče delokruga zakona, APK je dala 9 odgovora svim subjektima koji su se obratili APK-u sa zahtevima za odgovore, za sprečavanje sukoba interesa.

Prijavljeni slučajevi za korupciju, primljeni su direktno od strane različitih subjekata, putem elektronske platforme PRIJAVI KORUPCIJU, putem e-mail adrese info@akk-ks.org  i broja telefona +383 (0) 200 10 715.

U okviru koordinacije postupaka APK-a u sprečavanju i suzbijanju korupcije, direktor APK-a, Yll Buleshkaj, je naglasio da će prioritet Agencije biti jačanje transparentnosti i odgovornosti APK-a kako bi obezbedila nepristrasnost i kredibilitet za sve subjekte u prijavljivanju slučajeva korupcije.

Izvor Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još