• Početna>
  • Vesti>

Vučić za RTS: Razgovarali smo o strateškim stvarima a to je važno zbog Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za RTS kaže da je veoma zadovoljan sastankom sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Istakao je da je kineski predsednik potvrdio da jedva čeka da dođe u posetu Srbiji, kao i da su razgovarali o strateškim temama. Za nas je veoma važno pitanje Ugovora o slobodnoj trgovini, poručio je Vučić i dodao da bi do kraja godine sve u vezi s tim trebalo da bude završeno. Predsednik je naglasio i da se nada da će već ove godine avioni iz Beograda leteti za Kinu.

“Razgovarali smo o strateškim stvarima, međusobnoj podršci, očuvanju teritorijalnog integriteta u međunarodnim institucijama i organizacijama – to je veoma važno zbog Kosova i Metohije za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Pored toga, kako kaže, razgovarali su i o drugim bitnim pitanjima.

“Za nas strašno važno pitanje Ugovora o slobodnoj trgovini i, kada o njemu govorimo, to nije pitanje samo za naše poljoprivredne proizvođače, za naše vinare i vinogradare, proizvođače rakije i svega drugog, da svoje velike količine mogu da prodaju na zahtevnom ali najvećem tržištu na svetu kakvo je kinesko, već je to pitanje i dovođenja novih investicija”, navodi Vučić.

Kaže da je i za Zapad i za druge delove sveta to važno, jer kada budu znali da Srbija ima Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope.

“Verujem da će to doprineti daljoj, kako je to predsednik Si rekao, reindustrijalizaciji naše zemlje, daljem napretku i ekonomskom prosperitetu naše zemlje i da će doneti dobre rezultate u budućnosti”, naglasio je Vučić.

Navodi i da bi, što se tiče Ugovora o slobodnoj trgovini, do kraja godine sve trebalo da bude završeno.

Pored toga, ističe, bilo je reči i o vojnotehničkoj saradnji, ali i infrastrukturnim projektima koje Srbija sa Kinom sprovodi.

“Velika je čast za nas i veliko hvala i predsedniku Siju i Kini na gostoprimstvu koje su nam ukazali ovde”, naglsio je Vučić.

Izvor: RTS, Radio Mitrovica sever

Foto FoNet

Comments

Pročitaj još