• Početna>
  • Vesti>

Biševac: Zbog antikovid mera i ograničenog kretanja, odobren je dodatni ispitni rok u martu

Vlada Kosova je zbog naglog povećanja novozaraženih osoba koronavirusom usvojila oštrije antikovid mere, koje su stupile na snagu 22. januara i još uvek su na snazi.

Primena ovih mera onemogućava kretanje svima koji nisu do sada primili tri doze vakcine, a među njima su brojni studenti Univerziteta u Prištini koji dolaze da pohađaju nastavu iz centralne Srbije i regiona.

Prema rečima studenta prorektora Nemanje Biševca preko Studentske konferencije i dopisa koji su uputili resornom ministarstvu, postignut je dogovor i odobrena je preporuka da se organizuje dodatni ispitni rok u martu.

„Studenti koji žive van teritorije Kosova i Metohije, koji nisu primili tri doze vakcine nisu u mogućnosti da obavljaju svoje nastavne obaveze i polažu ispite u februaraskom roku. Mi smo pokrenuli postupak i uputili zahtev, da se odobri dodatni rok. Naišli smo na potpuno razumevanje Studentske konferencije Univerziteta Srbije , koja je odmah uputila dopis Ministarstvu prosvete.

Nažalost mi ne možemo da utičemo na odluke vlasti u Prištini, koje direktno pogađaju sve studente koji dolaze iz centralne Srbije, ali smo dobili preporuku od resornog ministarstva, da se za sve studente koji su onemogućeni da dođu na fakultet i polažu svoje ispite, organizuje dodatni ispitni rok koji će biti u martu“, rekao je student prorektor Nemanja Biševac.

“Nadamo se da će uskoro doći do ukidanja antikovid mera za ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, a koje obuhvataju potvrdu o tri doze vakcine, kako bi naši studenti mogli da krenu sa svojim redovnim aktivnostima i pohađaju vežbe i nastavu već od 17.februara, kada pošinje drugi semestar u okviru školske 2021-22.godine, i da za sve njih koji nisu bili u prilici da prisustvuju organizujemo u martu dodatni ispitni rok“, dodao je Biševac.

Prema merama, koje su sada na snazi, osobe koje ulaze na Kosovo moraju da poseduju potvrdu o primljene tri doze vakcine protiv COVID-19 ili potvrdu o dve primljene doze uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Od ovog pravila su izezeti oni koji su u tranzitu, strane diplomate akreditovane na Kosovu, oni koji imaju lekarsko uverenje da ne smeju da prime vakcinu, kao i osobe mlađe od 12 godina. Osobe starosti od 12 do 16 godina treba da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još