Preminulo još 58 osoba, novih 19.214 slučajeva zaraze

Foto: Pixabay

Prema poslednjem preseku, koronavirus je potvrđen kod 19.214 osoba, od testirana 39.473 uzorka. Preminulo je 58 pacijenata. Na respiratorima je 148 pacijenata.

Više od 19.000 novozaraženih u jednom danu u Srbiji je zabeleženo 25. januara, kada je bio i najveći broj potvrđenih slučajeva zaraze – 19.901.

Samo dan kasnije registrovana su 19.063 slučaja zaraze.

Danas je ponovo koronavirus potvrđen kod više od 19.000 osoba. U poslednja 24 sata zabeleženo je 19.214 novih slučajeva zaraze.

Ne smiruje se epidemijska situacija u Srbiji. Januar smo završili sa gotovo 400 000 hiljada zaraženih virusom korona a procene stručnjaka su da ćemo i u narednih 10-ak dana imati rast kovid brojeva.

U ovom trenutku, kako upozoravaju lekari, najugroženiji su najstariji građani, jer uz njihove hronične bolesti, omikron, delta, ili virus gripa, dodatno pogoršavaju zdravstveno stanje.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je epidemiološka situacija ozbiljna, pogotovo za starije hronične bolesnike, među kojima ima dosta umrlih. Međutim, kako je rekao ima povećanja komplikacija i kod dece.

Epidemiolozi smatraju da se pik ovog talasa koronavirusa očekuje sredinom februara. Samo u Nišu tokom dana ima više od 3.000 pregleda, među kojima je svakog dana 800 zaraženih.

“Ovo jeste rat protiv virusa, postoje i pohvale, ali i kazne, najteže kazna je kad pacijent umre”, naglasio je Tiodorović komentarišući priznanje koje je juče dobio u Vranju.

Od danas u EU počinje da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid certifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije.

Kada je u pitanju buster doza, u EU za sada ne postoji ograničenje važenja adekvatnog certifikata, navode u Briselu. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još