• Početna>
  • Vesti>

OEBS: Spremni da prikupljaju glasove za izbore u aprilu, ali uz dogovor Beograda i Prištine

Iz Misije OEBS-a, čak i za aprilske izbore u Srbiji, kažu da su spremni da prikupljaju glasove na Kosovu, kao i ranije, ali pojašnjavaju da za tako nešto mora da postoji dogovor Prištine i Beograda. I drugi relevantni akteri kažu da su o tome obavestili i izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, prenosi Gazeta express.

Evropska unija i države Kvinte su u zajedničkom pismu zatražile od kosovskih institucija da dozvole organizovanje glasanja za poslednji referendum održan u Srbiji. Takav proces bi se, prema mišljenju međunarodnih predstavnika, odvijao u dosadašnjoj praksi u kojoj se prikupljanjem glasova bavila misija OEBS-a. Međutim, referendum nije dozvolila kosovska vlada na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, dok je OEBS u saopštenju jasno stavio do znanja, da je spreman da prikuplja glasove, ali je pojasnio da bez sporazuma između Kosova i Srbije ne može da se desi tako nešto.

Isti stav ima i OEBS u vezi sa predsedničkim izborima koji će se održatri u aprilu. Ovo je portparol ove misije rekao listu Ekspres u pisanom odgovoru. Kažu da su sve države članice OEBS-a, ali i visokog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, obavestili o spremnosti da prikupljaju glasove, ali kažu da će se tako nešto desiti tek kada se ispune uslovi, odnosno kada se postigne dogovor između Beograda i Prištine i drugih relevantnih institucija.

„OEBS preko svoje misije prikuplja glasove za srpske izbore na Kosovu od 2012. godine, uz podršku kosovskih institucija, uključujući kosovsku policiju i Kfor. To je rađeno, uvek na osnovu zajedničkog dogovora Prištine i Beograda i uz saglasnost svih relevantnih institucija za takvu aktivnost. Kao što je jasno istakla misija OEBS-a na Kosovu i dalje je spremna da prikuplja glasove kada se i ako steknu uslovi. „Ovo je saopšteno svim državama članicama i partnerima OEBS-a, uključujući specijalnog predstavnika Evropske unije Lajčaka“, rekao je portparol OEBS-a za list Ekspres.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak sastao se 25. januara u Beču u Austriji sa generalnim sekretarom Misije OEBS-a Hekom Šmidom kako bi razgovarao o aktivnostima misije na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Radio Mitrovica sever, Gazeta express

Comments

Pročitaj još