• Početna>
  • Vesti>

NVO Link i UNMIK podstiču razvoj omladinskog preduzetništva – treninzi ali i novčana podrška najboljima

NVO Link iz Kosovske Mitrovice započela je projekat pod nazivom “Podrška omladinskom preduzetništvu kroz male grantove” u okviru koga će, kako se u projektu navodi “mladima i ženama starosti od 14 do 35 godina” biti pružena mogućnost da razviju svoje poslovne veštine, ali i da na kraju i zarade, ukoliko se potrude.

Izvršni direktor NVO Link Milan Dobrić rekao je gostujući u programu Radija Kosovska Mitrovica da je cilj projekta koji ova organizacija realizuje u saradnji sa UNMIK-om, davanje podrške poslovnim poduhvatima mladih i žena.

“Obzirom da smo svi prolazili kroz težak periodtokom pandemije, ideja je bila da se na neki način podrže biznisi, koji možda već postoje, naravno misli se na male biznise, ali i na neke nove biznise kojima mladi ljudi iz našeg okruženja možda žele da se bave. Ideja je bila da okupimo 20 timova, gde bi tim bio sastavljen od najmanje dvoje a najviše petoro ljudi” objašnjava Dobrić.

Dodaje da će učesnici kroz jednomesečni trening, radeći sa kompetentnim trenerima, sticati nove veštine, koje se tiču biznisa.

“Na primer, na ovim treninzima mogu da nauče šta jeste biznis a šta nije, kako se razvija biznis i kako se kreiraju prototipovi proizvoda i usluga. A ideje za koje oni mogu da apliciraju mogu biti raznovrsne. Ne moraju biti IT, tj iz ovog polja kojim se mi uglavnom bavimo. Ideja može biti i aplikacija, ali takođe mogu biti neka rešenja, za poljoprivredu ili bilo šta drugo” objašnjava naš sagovornik.

Projekat nije namenjen isključivo početničkim biznisima, ali jeste poželjno da ideje sa kojima se učesnici prijavljuju, budu nove. A ako se ispostavi da su baš dobre, sledi nagrada.

“Na taj način, oni možda mogu svoj biznis da unaprede na neki inovativniji način. Posle tog treninga, koji će trajati mesec dana, sa tri različita trenera, imaće i mesečno mentorstvo sa ljudima iz oblasti biznisa –  IT-a, marketinga i slično, gde će kroz ta tri meseca dobiti dodatno usavršavanje. Na kraju samog projekta organizovaćemo dvodnevno takmičenje, gde će timovi na najbolji mogući način predstaviti svoju ideju mentorima i žiriju. Deset najboljih ideja biće podržano sa 1200 amerčkih dolara, koje će oni kasnije moći da upotrebe za razvijanje tog biznisa” ističe Dobrić.

Rok za prijavu učesnika počeo je pre desetak dana ali ima još dovoljno vremena za zainteresovane da apliciraju i iskoriste ovu priliku za usavršavanje.

“Imamo prijavljene ekipe ali pozivam da se i drugi timovi prijave, pa ćemo videti koliko ćemo ekipa, na osnovu tih ideja odabrati. Prvenstveno, ovaj projekat je namenjen ljudima iz regiona Mitrovice, ali  naravno, i  mladim ljudima i ženama sa Kosova, koji možda mogu da dođu i budu prisutni na treninzima. Poziv je otvoren još nekih desetak dana, a aplikacione forme kao i više informacija o samom projektu, mogu se naći na našoj Fejsbuk stranici “Lokalna inicijativa Link” ili na sajtu linkkosovo.org”.

NVO Link već godinama sprovodi slične projekte namenjene mladima, a koji otvaraju mogućnost za napredovanje na različitim poljima. Ipak, kako Dobrić primećuje, interesovanje na severu Kosova nije baš zadovoljavajuće.

“I dalje nemamo neke konkretne rezultate. U nekim slučajevima smo možda i razočarani motivacijom mladih u Mitrovici, prvenstveno na severu. Ni sam nisam siguran koji je pravi razlog za to. Možda je jednostavno situacija u kojoj živimo već dvadesetak godina. Nije isto kao na jugu, misleći na Albance, koji se malo više trude da neku svoju ideju unaprede ili da na neki način ulože u sebe, tako što će doći na neki naš kurs, tako što će platiti za neki kurs, i jednostavno znaju da je svaki uložen dinar i minut, vredan neke bolje budućnosti” kaže Dobrić.

Na kraju, on poručuje mladim osobama da se angažuju po pitanju ličnog napretka, jer ne postoji šansa da se to jednog dana ne isplati.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još