• Početna>
  • Vesti>

PKC “Akvarijus” iz Kosovske Mitrovice uručena nagrada Udruženja književnika Srbije

Udruženje književnika Srbije, uručilo je Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice nagradu „Blagodarje UKS” za izuzetan doprinos radu Udruženja književnika Srbije u 2021. godini. Nagrade se tradicionalno uručuju na Savindan, u okviru Svetosavskih svečanosti, a ispred PKC “Akvarijus” nagradu je juče primio mladi umetnik Aleksandar Kasalović, dugogodišnji saradnik ove kulturne ustanove.

“To jeste iznenađenje, ali sa druge strane, mi već godinama afirmišemo srpsku književnost i imamo saradnju i sa matičnim udruženjem književnika Kosova i Metohije i sa tom krovnom organizacijom, tako da nam je drago da su prepoznali naš trud i ova nagrada jeste potvrda na neki način da PKC “Akvarijus” postoji i na kulturnoj mapi Srbije i čitavog regiona” rekao je za Radio Kosovska Mitrovica urednik umetničkog programa ovog kulturnog centra Aleksandar Dunđerin.

On najavljuje da će i ova godina biti vreme bogatog kulturno – umetničkog programa i da već sada može da najavi  “Kosovski ciklus” u okviru kog će u narednom periodu, mitrovačkoj publici biti prestavljeni najplodniji likovni stvaraoci sa područja Kosova i Metohije.

Inače, pored PKC “Akvarijus”, Blagodarja UKS-a juče su uručena i sekretaru za kulturu Grada Beograda Ivanu Karlu, rukovodiocu Sektora za unutrašnju kontrolu Komunalne milicije Ranku Šekularcu, Pravoslavnoj akademiji nauka, umetnosti, veština i inovacija Srbije, novinaru Dimitriju Bukviću, vajaru Dragoljubu Dimitrijeviću ,direktorki osnovne škole „Tatomir Anđelić” u Mrčajevcima Vesni Jevđenijević. Među ostalim dobitnicima bili su i urednik „Književnih novina“ Milan Lukić, književnik i politikolog Aleksandar Ćuković, književnik Vladimir Blagojević, Stanislav Kojić, Milena Simenunović, novinar i kritičar Miroslav Dimitrijević, iguman manastira Velika Remeta Stefan i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Skup je blagoslovio sveštenik i član Udruženja književnika Srbije dr. Ugrin Popović i rekao da se još u delatnosti Svetog Save vidi simbioza kulture i kulta.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: PKC “Akvarijus”

Comments

Pročitaj još