• Početna>
  • Vesti>

Porodica i prijatelji obeležili četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića: Proces u Prištini fingiran i farsičan, u Beogradu ga ni nema; gubimo strpljenje

Polaganjem cveća i paljenjem sveća, u Kosovskoj Mitrovici  je danas obeležena četvrta godišnjica od ubistva političara Olivera Ivanovića.

Ivanovićeva porodica, prijatelji i sugrađani, posetili su mesto njegovog ubistva u 8 i 15h, što odgovara trenutku kada je Ivanović ubijen.

U ime porodice, okupljenima se kratko obratio Ivanovićev sin Janko, zahvalivši im što nisu zaboravili na njegovog oca.

“Vaše prisustvo na svim skupovima i obeležavanjima predstavlja podršku našoj porodici” poručio je Janko Ivanović.

Advokat Nebojša Vlajić, koji je ujedno bio prijatelj Olivera Ivanovića, okarakterisao je ceo istražni postupak farsičnim

“Dok god se sudi ljudima za koje niko nije siguran da su u tom događaju učestvovali i dok god mi svi tražimo da se otkriju oni koji iza tog stoje, jer oni su mnogo važniji od onih koji su povukli oroz, pravde u Srbiji i na KiM neće biti. Ovaj postupak u Prištini je krenuo tako da nikoga ne ubeđuje da će se do pravde stići, ali sačekajmo da vidimo šta će da bude. Međutim, predugo to traje da bi davalo ikakvog osnova za bilo koji optimistički zaključak”, naveo je Vlajić istovremeno ukazujući da trenutno u Srbiji nikakvog procesa nema.

Prisutnima se obratio i prijatelj porodice Ivanović Dejan Nedeljković, rekavši da je sramota da nakon toliko vremena ništa nije urađeno po pitanju otkrivanja istine.

„Sramota je za međunarodnu zajednicu i za Srbiju i za institucije u Prištini da i nakon četiri godine nemamo nalogodavce i imena ubica Olivera Ivanovića. U sudu u Prištini se vodi neko fingirano suđenje gde imamo ljude kojima se sudi za saučesništvo, a ne znamo kome su oni saučestvovali u zločinu koji se desio“, istakao je  Nedeljković. 

Pomenu su prisustvovali i predstavnici Narodne stranke na čelu sa Miroslavom Aleksićem, Lokalnog fronta iz Kraljeva, kao i pokreta “Ne davimo Beograd” zajedno sa Dobricom Veselinovićem i Radomirom Lazovićem. Njihove poruke su se sastojale u davanju podrške, isticanju činjenice da su došli jer je Ivanovićevo ubistvo i sve što je nakon toga usledilo važno za celu Srbiju i insistiranju na tome da svi učine ono što je do njih, kako bi njegovo ubistvo bilo poslednje.

Vence su nešto kasnije, u 10h, položili  i članovi GI „Srbija demokratija pravda“ čiji je lider  bio Ivanović.

Ivanovićeva dugogodišnja saradnica Ksenija Božović poručila je da članovima GI SDP, koji su ujedno bili i njegovi prijatelji, ponestaje strpljenja za sistem koji već četiri godine tapka u mestu.

„Nažalost i posle četiri godine imamo samo jedan sudski proces posle tri i više optužnice, posle menjanja tužioca , vraćanja postupka na početak,  ispitivanja svedoka… Ni u jednom smislu, a bila sam prisutna, ništa nije ukazivalo na to da idemo u dobrom pravcu da pronađemo ubicu“ rekla je Božović.

Božović je podvukla da sa tog mesta na kome je Ivanović tragično stradao 16. januara 2018. godine, poruku upućuju svima – institucijama Kosova, Srbije, a naročito međunarodnoj zajednici.

„Stvarno  više nemamo strpljenja. Institucije treba da se prihvate svog posla i ne mogu da nas ubede da kamere nisu radile. Da ne verujemo i da znamo da je bio vedar i sunčan dan, da satelitski snimci  negde stoje i da je valjda došlo vreme da se sve to obelodani i da konačno pronađu i izvedu ubicu pred lice pravde i da pokažu svim građanima, porodici, njegovim saborcima ko je ubio Olivera Ivanovića“ istakla je Božović i dodala da i ovogodišnja poruka podrazumeva da nema odustajanja od insistiranja na rasvetljavanju istine.

Božović je dodala i da Oliver Ivanović nije bio „običan građanin“  te da je njegovo ubistvo isključivo političkog karaktera.

„Oliver Ivanović je bio političar, jedan od najuglednijih. On nije bio biznismen, nije imao firme, dakle nije nijedan razlog drugi postojao, osim političkog motiva za dobro organizovano ubistvo. Od koga? Ja molim sve institucije i posebno međunarodnu zajednicu da konačno rasvetle ovo ubistvo“ rekla je Božović.

Božović je podsetila, a pre nje je to učinio i advokat Nenojša Vlajić, da se u Beogradu, niti bilo gde drugde u centralnoj Srbiji, ne vodi nikakav proces vezan za ubistvo Olivera Ivanovića.

Pomenu je prisustvovao veliki broj Ivanovićevih političkih istomišljenika ali i prijatelja među kojima je i ove godine bio nekadašnji ministar u Vladi Srbije i lider SDP-a Rasim Ljajić. Cveće je poslao i nekadašnji političar, biznismen i sportski delatnik Nebojša Čović.

Pomen Ivanoviću danas je organizovan i u Beogradu gde će mu prisustvovati veći deo Ivanovićeve porodice.

U hramu Svetog Save služeno je opelo, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić. 

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred kancelarije njegove stranke GI SDP u Kosovskoj Mitrovici sa više hitaca u leđa.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još