• Početna>
  • Vesti>

Miran protest građana Kosovske Mitrovice zbog odluke Prištine o zabrani referenduma; Rakić: Srbima na KiM omogućiti pravo glasa

Građani Kosovske Mitrovice okupiili su se ovog jutra ispred Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas”, kako bi izrazili miran protest zbog odluke institucija u Prištini da zabrani održavanje referenduma na prostoru Kosova i Metohije.

Više desetina okupljenih građana se nakon toga uputila ka Trgu knezu Lazaru, noseći transparente “Da za Srbiju – ne za Prištinu”; “I Srbi imaju ljudska prava”; “Da za budućnost- ne za sukobe”. Postavljena je kutija za glasanje, gde su u koju se ubacuju listići na kojima piše “DA za slobodu i NE za život u ropstvu”.

Prisutnima se obratio predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je rekao da srpski narod na Kosovu i Metohiji čvrsto stoji uz državu Srbiju i zatražio da međunarodna zajednica omogući Srbima na KiM pravo glasa.

„Srpski narod na Kosovu i Metohiji čvrsto stoji uz svoju državu Srbiju i želi da glasa na referendumu o ustavnim izmenama vezanim za pravosuđe. Zahtevamo od Evropske unije, Kvinte i svih ostalih međunarodnih činilaca da omoguće Srbima na KiM pravo glasa, na isti način kako je to u svim ranijim izbornim procesima bilo moguće uz poštovanje svih sporazuma, procedura i postojeće prakse“ rekao je Rakić.

Rakić je istakao i da Srbi sa Kosova zahtevaju jednaka prava za sve i neće dozvoliti da ih Priština tretira kao građane drugog reda i da im ukida pravo glasa, koje je osnovno ljudsko pravo zagarantovano svim međunarodnim normama i propisima uključujući i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Zato sada poručujemo da će srpski izbori 3. aprila biti održani u svim sredinama na Kosovu“ navodi Rakić.

Rakić je kazao da su Srbi sa Kosova opredeljeni su za mir i normalan život u slobodi, ali i da su duboko zabrinuti zbog protivpravnih odluka Prištine o zabrani referenduma, zapleni referendumskog materijala i najavama obračuna sa srpskim narodom, koji samo želi da ostvari svoje demokratsko pravo glasa i izjašnjavanja.

„Upozoravamo Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti nesagledive posledice , koje će na severu Kosova i Metohije dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim onim oblastima u kojima Priština krši i negira ljudska prava Srbima“ poručio je Rakić.

Repubička izborna komisija sinoć je donela odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije – Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.


Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još