• Početna>
  • Vesti>

Petković: Naravno da je formiranje ZSO u interesu Srbije, to ne bi smelo da bude problem ni za jednog progresivnog albanskog političara

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti, javno odbijajući da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, ” još jednom zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i potvrdio svoju poziciju destabilizatora region”a.

Petković je to saopštio, reagujući na Kurtijevu izjavu da je formiranje ZSO u interesu Srbije i da zbog toga kosovski zvaničnici nemaju potrebe da se time bave. Kurti je gostujući u emisiji “Desk” na KTV rekao da je to samo jedan od 33 sporazuma “koji nije prošao test Ustavnog suda“.

“Kurti odbija da shvati da postoji jasan kauzalitet između napretka u dijalogu Beograda i Prištine i ukupnih ekonomskih i bezbednosnih prilika u regionu, i da svaki put kada javno obesmisli taj proces on radi i protiv interesa sopstvenih sunarodnika. Ako Kurti ne shvata da su regionalna stabilnost, društveni i ekonomski napredak i u interesu Albanaca na Kosovu i Metohiji, a očigledno ne shvata, onda se bavi pogrešnim zanimanjem” rekao je tim povodom Petković.

Petković je dodao da istrajavajući u svojoj politici da je ono što je dobro za Srbe automatski loše za njega i za Albance na Kosovu i Metohiji, Kurti priznaje da je čovek prošlosti, da je nepopravljivo zarobljen u agresivnim ideološkim matricima i da daje prednost konfliktu, a ne saradnji.

“Naravno da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, jer ona je ispregovarana kao čvrst mehanizam zaštite prava i položaja Srba na Kosovu i Metohiji, ali to ne bi smelo da bude problem ni za jednog normalnog i progresivnog albanskog političara” naveo je Petković u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM u daljem tekstu ističe da je Beogradu, sa druge strane, u interesu da i Albanci na Kosovu i Metohiji žive bolje, i da srpske vlasti za razliku od Kurtija, nikada nisu svoju poziciju u dijalogu gradili tako što su nastupali sa željom da nekome bude loše.

“Produktivan nastavak dijaloga je, prema našem viđenju stvari, u opštem interesu, ali bojim se da značajniji pomaci neće biti mogući dok su u Prištini na vlasti političke strukture koje permanentno obesmišljavaju dijalog, odbijajući da sprovodu preuzete obaveze” navodi se na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto:Tanjug

Comments

Pročitaj još