• Početna>
  • Vesti>

Kurti: ZSO u interesu Srbije, kosovski zvaničnici se ne bave time

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti smatra da je formiranje Zajednica srpskih opština u interesu Srbije i da zbog toga kosovski zvaničnici nemaju potrebe da se time bave, prenosi Koha.

Kurti je gostujući u emisiji “Desk” na KTV rekao da je to samo jedan od 33 sporazuma “koji nije prošao test Ustavnog suda“.

“Srbija upravo to pominje, ali ne postoji hijerarhija koja nam govori da je ovo najvažniji dogovor. Za Srbiju da, ali ono što je najvažnije za Srbiju nije za mene”, rekao je u početku.

Prema njegovim rečima, to pitanje više pokreću domaći nego međunarodni faktori. On je ponovio da je njegov cilj da se bavi temama koje su u interesu Kosova, a ne u interesu Srbije.

“Ne moram puno da se bavim time. Zašto se danonoćno baviti interesom Srbije. Objašnjavam taj naš stav međunarodnoj javnosti, ali i da to nije u interesu kosovskih Srba. Niko nije došao da mi kaže da je to naš najvažniji sporazum. Kada se ima u vidu pozicija SAD, ključno je međusobno priznanje“, kaže on.

Kurti naglašava da svi moraju da shvate da je ključno uzajamno priznanje, a ne ZSO.

“Ako to ne prihvatimo upadamo u igru Srbije. Koristio sam drugi pristup sastancima u Briselu. Predsednik Srbije to pokušava da opravda pravima Srba. Što se tiče prava, mi sprovodimo te nacionalne savete kao u Srbiji”, poručio je kosovski premijer.

Dodao je da “Srbija pokušava da uz pomoć Zajednice srpskih opština razgovara o statusu Kosova“, preneo je Kosovo onlajn.

On ističe da je “dijalog sa Srbijom veoma otežao proces priznavanja, jer mnoge zemlje čekaju epilog“.

„Nije da nije bilo razgovora, dva puta sam se sastao sa predsednikom Srbije u Briselu i imamo dogovor ove godine koji je uspeo, to je za registarske tablice, sa tim nalepnicama”, kaže Kurti.

Sledeća runda dijaloga, kako je naveo, mora biti principijelna i od nje građani moraju imati koristi. Naglasio je da se ne može delovati protiv odluka Ustavnog suda.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još