• Početna>
  • Vesti>

Jednostrana odluka sa praktičnim i političkim posledicama

Odluka da se ne produži privremeni sporazum o registarskim tablicama, predstavlja nepoštovanje kosovskih zvaničnika prema Beogradu, kazao je za RTV Kim Igor Mariković iz NVO Aktiv. Njegov kolega, politikolog Ognjen Gogić mišljenja je da se o ovom pitanju nužno moralo razgovarati tokom proteklih susreta u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine. 

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi upozorio je nakon poslednjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom da Kosovo neće prihvatiti produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama nakon 15. septembra, kada mu ističe rok važenja.

Najave o neprihvatanju produženja ovog sporazuma Igor Marković iz NVO Aktiv vidi kao potencijalni problem u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

“Važno je naglasiti da će, ukoliko se to desi, doći do problema koji je karakterističan za odnos Prištine u procesu dijaloga sa Beogradom, a to je da se donose jednostrane odluke koje su u potpunosti suprotne sa dogovorenim. Aranžman slobode kretanja koji je potpisan 2011, obnovljen je 2016. godine. On je podrazumevao da u 2021. dođe do ponovnog razgovora Beograda i Prištine o produžetku aranžmana, što će značiti produžetak ili prestanak korišćenja KS tabilca. To se, naravno, nije desilo, jer je Priština odlučila da ukine KS tablice na teritoriji Kosova, a to je jednostrani čin koji je ugrozio slobodu kretanja”, kazao je on.

Direktor Foruma za etničke odnose Fatmir Šeholi, međutim, misli da dve strane treba da budu ravnopravne prema svim međunarodnim obavezama i zakonima.

“Ukoliko to nije moguće, pa jedna strana vuče na jednu, a druga na drugu stranu, naravno da je za očekivati da se primeni ista mera kao u Srbiji”, rekao je Šeholi u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Bisljimi je u Briselu naveo i da će se Kosovo ponašati “isto kao i Srbija” sa automobilima kosovskih registarskih oznaka (RKS), upozorivši na primenu reciprociteta. Ovakva najava nije iznenađujuća, već očekivana, smatra Ognjen Gogić.

“Pitanje je šta se pod tim tačno podrazumeva, jer se taj reciprocitet više odnosi upravo na tablice iz Srbije koje do sada nisu morale da koriste nalepnice, ali će sada morati. Važiće isti režim koji važi za RKS tablice kada se ulazi u Srbiju. Imali smo prethodnih dana i meseci nekoliko rundi tehničkog dijaloga kada je bilo prilike da se otvori pitanje produžetka važenja sporazuma o slobodi kretanja za koji se znalo da ističe i da Priština ne namerava da jednostrano produži njegovo sprovođenje”, rekao je on.

Ukoliko se ova odluka poteže iz političkih razloga, onda će kao takva biti i sprovedena, ali će predstavljati problem, ne samo za kosovske Srbe, već i Albance iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, smatra Marković.

“To što je najavljeno, mene kao osobu koja je u vlasništvu tablica o kojima je Bisljimi govorio, iskreno plaši. Ako dođe do tog jednostranog čina ukidanja tablica, sasvim je moguće da iz političkih ili bilo kojih drugih razloga ta odluka bude i sprovedena. Ali, to neće imati samo političke, već i praktične i ekonomske posledice. Iskreno se nadam da je ta izjava posledica isključivo jedne vrste političkog zastrašivanja pred tehnički dijalog Beograda i Prištine”, rekao je on.

“Ovo je iznenađujuće za građane i to će momentalno usporiti kretanje između Srbije i Kosova i staviće teret na one građane koji neće moći da odlože svoje putovanje. Pitanje je koliko će oštro da se primenjuju te mere bar na početku, da li će biti vremena za prilagođavanje. Ja se još uvek nadam da ovo nije rešena stvar, da će Beograd otvoriti to pitanje i da će pokušati pronaći neko rešenje, da se produži sporazum ili da se postigne neka nova vrsta dogovora”, kazao je Ognjen Gogić.

Prema sporazumu iz 2016. godine, sva vozila sa registarskim oznakama KS mogu ući u Srbiju sa Kosova, dok ih vozila sa RKS moraju zameniti na prelazu probnim tablicama koje je izdala srpska strana. Automobili sa srpskim tablicama za sada slobodno ulaze na Kosovo, bez dodatnih procedura.

Izvor: RTV Kim

Foto: arhiv Radio Klokot

Comments

Pročitaj još