• Početna>
  • Vesti>

Dr Parlić: Na Severu imunizacija ide uzlaznim tokom, povećano interesovanje mladih

Širom centralne Srbije uveliko se sprovodi imunizacija građana trećom (buster) dozom vakcine protiv koronavirusa. Dr Brankica Parlić, koordinatorka za imunizaciju za Kosovo i Metohiju, kaže za Radio Kontakt Plus da je povećana svest i kod ovdašnjeg stanovništva, te je primećeno veće interesovanje za vakcinaciju u odnosu na prethodni period.

Ujedno naglašava da vlada veliko interesovanje za primanje treće doze, kao i da se sve više mladih vakciniše.

„Na Severu Kosova imunizacija je krenula uzlaznim tokom. Naročito je velika potražnja za trećom dozom vakcine, i to je, mogu reći, čak tri puta veće interesovanje za treću dozu, nego za prvu. Ono što je pohvalno u svemu ovome jeste to da su krenuli i mladi da se vakcinišu. Verovatno su shvatili potrebu, s obzirom na to da raste broj zaraženih, kao i broj hospitalizovanih, tako da najzad mogu da kažem da je proradila svest kod svih naših građana“, navodi dr Parlić.

Prema podacima kojima trenutno raspolažu, preko domova zdravlja, do sada se prvom dozom vakcinisalo 26 hiljada stanovnika, a drugom dozom oko 24 hiljade.

„To je ipak mali broj, jer svega 67% je vakcinisanog starijeg stanovništva, iznad 65 godina“, ističe ona.

Dodaje da porast broja novozaraženih ima direktne veze sa tim što se veliki broj građana nije vakcinisao. Prethodni letnji period, sa malim brojem zaraženih, bio je idealan za vakcinaciju, ali je propušten, ukazuje.

„Nažalost, mi smo se malo više opustili i jednostavno tada je stagnirao proces imunizacije. Da smo se tada vakcinisali, da je nastavljen onaj trend kakav je bio prethodnih meseci, sada sigurno ne bi bio ovakav talas, ne bi bio u ovoj meri“, smatra dr Parlić.

Prema dostupnim podacima, ističe, primećen je povećan broj mladih koji obolevaju od kovida-19. Dr Parlić pretpostavlja da je to zbog većeg broja kontakata koje oni ostvaruju.

Dodaje da među vakcinisanima ima obolelih od kovida-19, ali smatra da su kliničke slike kod ovih pacijenata mnogo blaže.

“Uvek će biti nevakcinasinih i vakcinisanih koji obolevaju, ali kod vakcinisanih su blage kliničke slike. U svakom slučaju, mnogo je bolje vakcinisati se nego prepustiti se virusu, pa da dovede do nekih neželjenih efekata.”

Upozorava da se u narednom periodu očekuje veći broj obolelih, te da je masovna imunizacija građana neophodna.

“Zima dolazi, jesen dolazi, biće još obolevanja. Zato apelujem sada, kao i ne znam koliko puta do sada, da mi krenemo u jednu ozbiljnu imunizaciju. Jednostavno da predupredimo makar teže kliničke slike. Moramo ovoj epidemiji da stanemo na kraj, ali nikako drugačije osim masovnom imunizacijom“, izričita je dr Parlić.

Svi građani koji su primili prve dve doze vakcine, za treću, ne moraju da čekaju poziv eUprave. Zainteresovani mogu da se prijave u matičnim domovima zdravlja, koji organizuju prevoz do punktova gde se vakcinacija obavlja kao i do sada.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Foto: Getty Images

Comments

Pročitaj još