Trenutno na Kosovu oko 700 Avganistanaca, a biće 2000

Privremeni smeštaj na Kosovu i Metohiji dosad su dobila 683 državljana Avganistana, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečija.

Osim smeštaja u kampu Bechtel-Enka u Uroševcu, još 91 avganistanski civil smešten je u američku vojnu bazu Bondstil na teritoriji te opštine.

Prijem avganistanskih civila provodi se na temelju plana za njihov prihvat na koji se tzv. Kosovo obvezalo nakon poziva Sjedinjenih Država da se u zemljama partnerima prihvati izbegle i evakuisane iz Avganistana koji su sarađivali s međunarodnim snagama i organizacijama tokom angažovanja zapadnih saveznika u toj zemlji.

Kosovske vlasti saopštile su ranije da će prihvatiti oko 2000 avganistanskih državljana koji su sarađivali sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim zemljama članicama NATO-a.

Prihvat Avganistanaca bit će nastavljen sledeće nedelje, rekao je ministar, a prema aktuelnim kosovskim propisima, acganistanske se izbeglice na teritoriji tzv. Kosova mogu zadržati najviše godinu dana.

Očekuje se da će oni privremeno boraviti na Kosovu i Metohiji dok se ne pripremi njihova dokumentacija za odlazak u SAD ili u druge države članice NATO-a, navodi RFE.

Izvor Index/B92

Comments

Pročitaj još